Medicina budućnosti: Biorazgradiva elektronika koja nestaje u tijelu

Čini se da je medicina budućnosti bliža nego ikad. Uz brojna naučna otkrića, koja su otkrivena u posljednjih nekoliko godina, kao šlag na tortu stiže i biorazgradiva elektronika.

Tim istraživača je dizajnirao fleksibilne elektroničke komponente koje se mogu rastopiti u tijelu, i vodi. Komponente se mogu koristiti za pametne uređaje koji nakon upotrebe jednostavno nestanu. Ovo otkiće može uveliko pomoći medicini budućnosti, s obzirom da se operacije neće morati ponavljati, kako bi se elektronski implanti uklonili nakon što obave svoj posao u tijelu.

Biorazgradiva elektronika bi se mogla koristiti u privremenim implantatima koji se za potrebno vrijeme bore protiv hirurške infekcije ili stimuliraju rast kostiju, a zatim nestaju u tijelu, tvrde istraživači.

Ovakvi uređaji bi imali i širu primjenu od same medicine, mogli bi se boriti protiv ekoloških katastrofa, kao što su izlijevanje nafte, a zatim nestati u moru, dodali su naučnici. Također, biorazgradiva elektronika bi mogla naći primjenu i kod jednokratnih potrošačkih proizvoda kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš koji stvaraju tone i tone odbačene elektronike.

Biorazgradiva-elektronika

Projekat vodi John Rogers, naučnik na Sveučilištu Illinois, i Fiorenzo Omenetto, biomedicinski inžinjer na Sveučilištu Tufts u Medford, Massachusetts. Njih dvojica tvrde, da nakon nekoliko godina napornog rada i istraživanja, mogu napraviti bilo kakav high-tech elektronski ili optički uređaj – koji nestane nakon što obavi svoj posao.

“Možete zamisliti biomedicinske uređaje koji se ugrađuju u tijelo, prate ili utječu na proces ozdravljenja, a nakon ozdravljenja – oni jednostavno nestanu, eliminirajući potrebu da se uklone novim hirurškim zahvatom”, izjavio je Rogers.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...