Čovjek koji je osnovao vlastitu državu na vojnoj platformi iz 2. svjetskog rata

Vjerovatno ste makar jednom u životu poželjeli da spakujete kofere, odete na neki pusti otok i osnujete vlastitu državu. Iako to skoro niko nikada i ne pokuša, poduhvat očigledno nije nemoguć. Major Paddy Roy Bates, bivši pripadnik Britanske vojske, je osnovao svoju državu 1967. godine, a uprkos brojnim problemima ona danas ima svoju zastavu, himnu, kovanice, poštanske marke, pa čak i spasoš i zabranu letova iznad njene teritorije.

Kneževina Sealand je mikronacija koja polaže pravo na Roughs Tower, vojnu platformu iz 2. svjetskog rata, koja se nalazi u Sjevernom moru, 10 km od obale Velike Britanije. Sealand se nalazi na platformi površine 550 kvadratnih metara, a polaže pravo i na teritorijalne vode u prečniku od 12 nautičkih milja.

 

Kako je Paddy Roy Bates osnovao vlastitu državu

Sealand-1

Sealand je započeo život 1942. godine kao Fort Roughs, jedan od nekoliko betonskih i čeličnih otoka koje su Britanci izgradili u blizini obale kako bi zaustavili napade njemačkih osvajača. U to vrijeme uvrda je bila dom za 150 vojnika i protuavionske topove, a napuštena je 1956. godine.

S obzorom da su se tada britanske teritorijalne vode pružale do 5km od obale, vojna platforma (udaljena 10km) je postala terra nullius, ili “zemlja koja ne pripada nikome.”

Bates je iskoristio ovu priliku i 2. septembra 1967. godine, proglasio platformu nezavisnom kneževinom, te sebe prozvao princom – “Princ Roy”, a svoju ženu “Princeza Joan.” Britanska vlada je na ovaj potez djelovala brzo te uništila sve okolne platforme kako niko ne bi mogao slijediti njegov primjer, ali nisu dirali novu državu, niti dovodili u pitanje tvrdnje novog princa.

Nedugo zatim, 1968. godine, radnici koji su popravljali plutače u blizini nove države uzvikivali su prostote 16-godišnjoj kćeri princa Roya. Njezin brat Michael (14) je ispalio metak upozorenja kako bi prestali, a radnici su protiv njega podnijeli prijavu na kopnu Velike Britanije.

Glavni sudija je odbacio tužbu izjavom: “Sudovi Velike Britanije nisu nadležni”, što je za Batesa značilo i de facto priznanje neovisnosti Sealanda.

 

Internacionalni incident

Sealand-2

Iako u Sealandu rijetko kad boravi više od 5 ljudi, čak je i ova državica imala svoj mali rat, tačnije, internacionalni incident.

Deset godina nakon osnivanja u državi je bio sam Michael, sin osnivača kada je Aleksandar Achenbach – bivši Batesov poslovni partner organizovao državni udar. Aleksandar je zarobio Michaela i držao ga 4 dana bez hrane kao zatvorenika.

Bates je uskoro preuzeo kontrolu na državom tako što je napao iz helikoptera naoružan pištoljima i sačmaricom, te zarobio jednog od učesnika državnog udara, Gernot Putza, stanovnika Sealanda rođenog u Njemačkoj. Putz se našao u improvizovanom zatvoru optužen za izdaju, a Njemačka vlada je jako brzo poslala diplomatu da pregovara njegovo puštanje na slobodu. Za Batesa, ovo je bilo drugo de facto priznanje neovisnosti Sealanda.

Iako se neovisnosti Sealanda činilo kao uzaludna borba, činjenica je da mikronacije mogu opstati u Evropi. San Marino, Andora i Lihtenštajn su danas poznata legalna porezna utočišta i destinacije za kockanje.

 

Sealand danas

Sealand-3

Osnivač države Princ Roy je preminuo u oktobru 2012. godine, a naslijedio ga je sin Michael. Ovih dana Sealand zarađuje novac tako što nudi sigurni web hosting i pohranu podataka, kao i kroz prodaju kovanica, poštanskih markica i plemićkih titula. Turistička posjeta je dozvoljena, ali se savjetuje prethodna najava. Trenutno je u pripremi i Hollywoodski film za koji je Prince Michael napisao i zvaničnu historiju države.

Sealand ima zastavu, grb, pasoš i izdaje poštanske marke. Zvanični jezik je engleski, a moneta je silendski dolar koji ima fiksni odnos prema američkom dolaru 1:1. U ovoj državi ne postoji carina niti bilo kakva ograničenja vezana za kocku.

Od 2001. Sealand je proglašen zonom nad kojom nisu dozvoljeni letovi niti vazdušni saobraćaj bez izričite dozvole Sealandskih vlasti.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,