Najmanji kameleon na svijetu

Kada god posjete Madagaskar, istraživači redovno otkriju pregršt novih životinja i biljaka, a ekspedicija koja je nedavno boravila u ovom dijelu svijeta vratila se sa najmanjim kameleonom na svijetu (istraživanje objavljeno 14. januara 2012. godine u časopisu PLoS One).

Ova vrsta kameleona, koju su istraživači nazvali Brookesia Micra, naraste maksimalno 30 milimetara od njuške do repa. Nezvanično, ovo bi mogao biti i najmanji gmaz na svijetu, a jedini rival za osvajanje ove titule je patuljasti gušter koji se može pronaći na britanskim Djevičanskim otocima.

Brookesia-Micra1

Madagaskar, veliki otok na jugoistočnoj obali Afrike, je dom za hiljade jedinstvenih životinjskih vrsta, uključujući i sve svjetske lemura i gotovo polovicu svih vrsta kameleona na zemlji.

Naučnici koji su otkrili Brookesia Micru pretpostavljaju da je ova vrsta jako rijetka, a čini se da samo žive na jednom vrlo malom otočiću – i da treba poduzeti korake kako bi zaštitili njihovo prirodno stanište od rasprostranjene komercijalne sječe, koja je trenutno najveća prijetnja bioraznolikosti Madagaskara.

Brookesia-Micra2

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,