5 Parazita koji preuzimaju kontrolu nad drugim životinjama

Zombi apokalipsa je već neko vrijeme popularna tema na TV-u i internetu, ali koliko je ona zapravo realna? Stručnjaci kažu da se trebamo više bojati klasičnih poznatih virusa i epidemija, ali da mogućnost da se nešto slično desi u budućnosti nije 100% isključena – jer, u prirodi već postoje paraziti koji u potpunosti mijenjaju ponašanje određenih životinja… a ovo su samo neki od njih:

 

5. Toxoplasma gondii

macka-i-mis

Svima je poznato da miševi bježe od mačaka kao od kuge, ali ako nekad vidite miša kako zaluđeno trči prema mački, onda je najvjerovatnije zaražen parazitom Toxoplasma gondii.

Miševi se toliko boje mačaka da čak mogu prepoznati miris njihvog urina – i bježati od tog mjesta što dalje, osim kada su zaraženi Toxoplasma gondiijem koji mijenja hemikaliju njihovog mozga na taj način da im miris urina mačke postane prvlačan – i to seksualno privlačan. Zaraženi miš će trčati prema izvoru mirisa ili čak i mački, a kada ova pojede ‘besplatnu večeru’ parazit je postigao svoj cilj i udomaćio se u većeg, hranjivijeg domaćina.

 

4. Sacculina carcini

rak

Sacculina carcini započinje svoj život kao malena larva koja slobodno pliva okolo, ali kada konačno pronađe svog domaćina – ona postaje nešto daleko bizarnije. Larva (ženka) se ‘zakači’ za donji dio rakova tijela, napravi malu ispupčinu na njegovoj ljusci i zatim počinje sa širenjem pipaka koji podsjećaju na korijen drveta kroz njegovo tijelo, kao bi lakše došla do svih hranjivih tvari.

Kada se ženka larve u potpunosti udomaći u nesretnom raku, u njegovo tijelo konačno dolazi i mužjak. Novi parazitski par zatim započinje sa kontinuiranom reprodukcijom, a rak, nad kojim je ženka larve već uspostavila kontrolu, se počne brinuti o njihovim potomcima kao da su njegovi vlastiti. I to ne samo ženke rakova, već i mužjaci. Kada Sacculina carcini zarazi raka mužjaka, ona tjera njegovo tijelo da počne lučiti ženske hormone zbog koji se on u potpunosti počne ponašati kao ženka, pa čak i fizički ličiti na nju.

 

3. Spinochordodes tellinii

skakavac

Spinochordodes tellinii je parazitski crv koji raste i živi unutar [kopnenih] skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vrijeme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem koktela hemikalija, crvi ispiraju mozak svog domaćina i tjeraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – tjeraju ga da traži vodu, i kada je konačno pronađe, da u nju skoči.

Tim naučnika koji je istraživao ovo neobično i bizarno parazitsko ponašanje obavljao je terenski rad oko malog jezera na granici šume u blizini Avene les Bains u južnoj Francuskoj, gdje tokom ljeta horde zaraženih skakavaca – više od 100 za jednu noć – počine nesvjesno samoubistvo utapanjem.

Više o parazitu koji tjera skakavce i zrikavce da počine samoubistvo

 

2. Euhaplorchis californiensis

riba

Euhaplorchis californiensis je parazit koji je našao poprilično kompleksan način da produži svoju vrstu. Njihov ciklus života započinje u rogu vodenog puža, gdje odgajaju nekoliko generacija potomaka koji kada dovoljno odrastu napuštaju svog prvog domaćina u potrazi za drugim, većim i ‘ukusnijim’.

Drugi domaćin je riba (nekoliko vrsta) a jedna od najčešćih žrtava je Fundulus auroguttatus. Parazit se prvo zakači za škrge ribe, a zatim ide sve do njihovog mozga, gdje otpušta određene hemikalije koje ribu natjeraju da počne ‘plesati’ i to što bliže površini vode. Kada riba zapleše, ovo povećava šansu da će je ptice pojesti za 10 do 30 puta – a kada je ptica konačno pojede – parazit je pronašao novog domaćina. Euhaplorchis californiensis je sada u tijelu ptice, a u njemu zarazi jaja ribe koja ptica izbaci putem izmeta – a izmet opet pojede vodeni puž… i tako cijeli ciklus života E. Californiensisa započinje iznova.

 

1. Kordiceps

Kordiceps

Kordiceps je endoparazitski rod ascomycete gljivica koji obuhvaća oko 400 identifikovanih vrsta, te na hiljade vrsta o kojima još uvijek ne znamo ništa. Sve vrste kordicepsa su endoparazitske, što znači da napadaju kukce i druge člankonožce, a samo nekoliko gljiva se specijaliziralo za napad na druge gljive. Ovo su okrutni paraziti koji preuzimaju kontrolu nad tijelom i mozgom insekta, pretvarajući ga u zombija kojeg vode do destinacije koja im najviše odgovara, a zatim ga jednostavno ubiju i počnu rasti iz njegovog tijela.

Jedna od najpoznatijih gljiva iz roda je Ophiocordyceps unilateralis koja inficira nekoliko vrsta mrava i u potpunosti preuzima kontrolu nad njihovom ponašanjem. Kada je zaražen, mrav se nakon nekog vremena počne čudno ponašati, a ostali mravi ga odmah odstrane, jer bi u suprotnom gljiva mogla zaraziti milione pripadnika kolonije.

Više o gljivi koja pretvara mrave u zombije

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...