Najstariji grad nebodera na svijetu: Šibam, Jemen

Šibam (Shibam) je drevni grad u Jemenu, prvi na svijetu koji je imao zgrade koje izgledom i funkcionalnošću dosta podsjećaju na današnje, odnosno, on je najstariji grad zasnovan na vertikalnoj gradnji. Prvi put je spomenut još u 3. stoljeću prije nove ere, kada je bio glavni grad Hadramautskog Kraljevstva.

Grad se nalazi u pustinji u jemenskoj muhafazi Hadramau, a na zapadu je postao poznat kao “Pustinjski Manhattan”, te kao “Najstariji grad nebodera na svijetu”.

Shibam-1

Ovaj mali gradić se prostire na površini od 400 x 500 metara, ima 7.000 stanovnika i oko 500 drevnih gusto zbijenih zgrada koje imaju od 5 do 11 spratova, visokih i do 30 metara.

Sve zgrade su napravljene od sušenih opeka (glina i slama), a unutrašnja konstrukcija je napravljena od drveta. Zadnji spratovi su premazani posebnim premazom od vapna, kako bi se spriječila šteta od rijetkih kiša, a taj premaz se mora obnavljati svakih 10-15 godina.

Shibam-2

Većina građevina koje u Šibamu danas vidimo potječu iz 16. stoljeća. Nažalost, ovaj grad je bio žrtva velike poplave u 1532-33 godini kada je veliki broj starih zgrada potpuno uništen. Ipak, neke su se uspjele sačuvati i obnoviti, a jedna od njih je Velika džamija izgrađena od gline koja datira iz 753. godine.

Šibam je 1982. godine uvršten na UNESCOv popis Spomenika svjetske kulturne baštine, a sigurno mjesto za turiste je postao tek 2000. godine. U 2008. godini grad je ponovo pogodila monsunska oluja koja je uzrokovala poplavu, te teško oštetila drevne građevine kojima zbog toga prijeti urušavanje.

Shibam-3

Shibam-4

Shibam-5

Shibam-6

Shibam-7

Shibam-8

Shibam-9

Shibam-10

Shibam-11

Shibam-12

Shibam-13

Shibam-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,