Odjeća bi uskoro mogla postati filter koji rješava problem zagađenja

Zamislite svijet u kojem postoji gigantski filter za prečišćavanje zraka, filter sačinjen od svakodnevnih ljudi. Istraživači sa Sveučilišta Sheffield i London College of Fashion-a u Velikoj Britaniji su zamislili takav svijet – i već rade na tome da on postane i stvarnost.

Naučnici trenutno razvijaju tekućinu koja bi služila kao dodatak običnim sredstvima za pranje odjeće pod nazivom “CatClo” (“katalitička odjeća”) koja bi se mogla uvući u vašu odjeću i ‘skupljati’ zagađeni zrak pomoću titanij-dioksid nanočestica. Na sljedećem pranju, čestice koje zagađuju bi jednostavno bile oprane.

Azotni oksidi, koje bi vaša odjeća uklanjala iz zraka su bez mirisa i bez boje, te ne predstavljaju nikakvu opasnost od zagađenja kada se ukone na sljedećem pranju. Aditiv je također potpuno bezopasan, a nanočestice su potpuno neprimjetne.

farmerke

Polje katalitičkih farmerica, CatClo posebno dobro funkcioniše na farmericama. (DED Associates)

Profesor Tony Ryan sa OBE Sveučilišta u Sheffieldu, koji je i jedan od vođa projekta poručuje: “Dnevno svjetlo i nanočestice omogućuju ovoj tehnologiji da funkcioniše. Razvoj aditiva je samo jedan od napredaka koje smo uveli u područje Fotokatalitičkih materijala – materijala koji, u prisustvu svjetlosti, kataliziraju hemijske reakcije. Pomoću CatClo, želimo pretvoriti odjeću u katalitičke površine za pročišćavanje zraka.”

“Ako bi hiljadu ljudi u tipičnom gradiću koristili aditiv, rezultat bi bio značajan napredak u lokalnoj kvaliteti zraka”, tvrdi profesor Ryan. “Ovaj dodatak stvara potencijal da zajednica doprinese zaštiti okoliša koja bi zapravo mogla pomoći da se spase životi. U Sheffieldu, na primjer, ako bi svi oprali svoju odjeću u aditivu, zagađenje azotnim oksidima bi potpuno nestalo.”

Naučnici tvrde da jedna osoba koja nosi odjeću sa CatClo aditivom – može ukloniti pet grama azotnih oksida iz zraka po danu, količinu koju ispusti jedno porodično vozilo. Takođe, bitno je napomenuti da odjeću trebate samo jednom oprati u aditivu, i to je sve – ona će vječno služiti kao filter za zagađenje!

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,