Opasni poslovi: rudnik sumpora u Indoneziji

Ako mislite da je vaš posao težak…

Kawah Ijen je vulkan bogat sumporom koji se nalazi u istočnom dijelu Jave, Indonezija. Rudari koji vade sumpor pješače do vrha vulkana, na visinu od 2.640 metara, te ulaze u rudnik kroz krater koji je prepun sumporne kiseline na dubinu od 200 metara. Francuski fotograf Olivier Grunewald pridružio se rudarima i zabilježio serijal nevjerovatnih fotografija.

Možete i sami zamisliti na koje sve opasnosti rudari nailaze i to sve za samo 13 dolara dnevno. Vođeni bakljama, ulaze u rudnik u kojem temperature dostižu tačku ključanja, sa dovoljno svjetla da je jedino što vide jezero rastopljenog sumpora.

Nakon što se sumpor ohladi i pretvori u svojoju prepoznatljivu žućkastu boju, rudari ga otkidaju sa zidova kratera. Svaki rudar iznese oko 70 kg sumpora u košari. Ono što je posebno zastrašujuće, je činjenica da većina rudara nema gas masku ili bilo kakvu zaštitnu opremu kada dolazi u kontakt sa ovako opsanom materijom.

Izvanredne fotografije u serijalu poznatom kao Kawah Ijen by Night pokazuju težinu ovog posla, a istovremeno dokumentiraju prirodni krajolik vulkana.

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

rudnik sumpora

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,