5 Rekonstruisanih lica poznatih istorijskih ličnosti

Koristeći najnovije naučne metode poput 3D skeniranja mumija, forenziku, umjetničke interpretacije i istorijske činjenice, naučnici su uspjeli rekonstruistati neke od legendarnih istorijskih figura, kao što su Nikola Kopernik, legendarni mladi faraon Tutankhamon ili prelijepa kraljica Nefertiti.

 

5. Nikola Kopernik

kopernik

Rekonstrukcija: Centralna Forenzička Laboratorija Poljske Policije

Nikola Kopernik (19. februar 1473. – 24. maj 1543.) bio je poljski matematičar i astronom koji je prvi formulisao heliocentrični sistem zasnivan na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Naučnici su jako brzo prihvatili njegovu toriju, ali pošto se ona protivila crkvenom učenju (u kojem je Zemlja bila centar Svemira), papa je 1616. godine zabranio ovo Kopernikovo djelo koje je ostalo zabranjeno sve do 1822. godine.

Njegovo tijelo je nedavno pronađeno u jednoj crkvi u Poljskoj, a DNK iz kostiju se podudarao sa DNK očuvanih vlasi njegove kose (pronađene u njegovim knjigama i spisima). Forenzičari poljske policije ubrzo su se bacili na posao i rekonstruisali lice legendarnog astronoma, uključujući i detalje kao što su slomljen nos i ožiljak na licu.

 

4. William Shakespeare

Shakespeare

Rekonstrukcija: History Channel

Svi su čuli za njega, legendarni engleski dramatičar i pjesnik čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu. Ali koliko danas znamo o samom Shakespeare-u? Izgleda, jako malo. Još uvijek niko ne zna njegovu boju kose, njegovu seksualnu orijentaciju, kako je tačno pisao svoje ime, da li je volio svoju ženu…

Postoji nekoliko istorijskih slika sa Shakespeareovim likom, ali nikada nije potvrđeno da je sam Shakespeare na njima. Jedino što nam je preostalo jeste posmrtna maska pronađena u Njemačkoj i 3D model njegovog lica urađen prema maski koja pokazuje tužnog čovjeka koji je patio od tumora. Oko ove maske još uvijek kruže kontroverze, tako da rekonstrukcija lica možda i nije tačna.

 

3. Tutankhamon

Tutankhamon

Rekonstrukcija: Natonal Geographic

Mladi faraon Tutankhamon, koji je vladao od 1334. do 1325. godine p.n.e; preminuo je sa samo 19 godina. Kada su naučnici skenirali njegovu mumiju otkrili su da je imao slomljenu nogu, zbog čega se vjeruje da je najvjerovatnije umro usljed pada s konja ili konjskih kola.

Postao je vladar Egipta još kao dječak, a vladao je oko 9 godina. Njegovi ostaci se još uvijek nalaze u njegovoj grobnici u Dolini kraljeva u Luksoru (u zlatnom kovčegu teškom 110 kg), a njegova legendarna zlatna maska, teška 10 kg, izložena je u Egipatskom muzeju u Kairu. Tutankhamonova grobnica je otkrivena 4. novembra 1922. godine, u njoj je pronađeno oko 3.500 vrijednih predmeta, a otkriće je postalo svjetski poznato nakon priča o “Tutankamonovom prokletstvu”, te nakon niza neobičnih događaja koji su usljedili nakon ulaska u grobnicu.

 

2. Henrik IV

henrik

Rekonstrukcija: Philippe Froesch, ekspert za lica sa Sveučilišta u Barceloni

Mumificirana glava francuskog kralja Henrika (Anri / Henri) IV se izgubila nakon Francuske revolucije, a ponovo je pronađena tek prije par godina – na tavanu jednok poreznika. U njegovo vrijeme, Henrik je bio omiljeni kralj svima osim katoličkim fundamentalistima koji su ga i ubili 1610. godine. “Ako mi Bog dozvoli ja ću se pobrinuti da svaki radnik ima nedjeljom za ručak kokošku,” bile su poznate riječi ovog kralja.

Ubrzo nakon otkrića mumificirane glave, Philippe Froesch, ekspert za lica sa Sveučilišta u Barceloni napravio je rekonstrukciju Henrikovog lica pomoću 3D slikanja lubanje i više od 700 crno-bijelih fotografija. U rekonstrukciju je čak uključena i činjenica da ovaj kralj nije imao skoro ni jedan zub.

 

1. Kraljica Nefertiti

Nefertiti

Rekonstrukcija: Britanski forenzičari / Discovery Channel

Od jako oštećene mumije tim forenzičara iz Britanije uspio je rekonstruisati egipatsku kraljicu Nefertiti – a da uopšte nisu znali o čijoj mumiji se radi. Nakon rekonstrukcije napokon se možemo uvjeriti da istorija nije lagala i da je Nefertiti zaista bila prelijepa.

Kraljica Nefertiti, za koju često možemo čuti da je bila jedna od najljepših žena drevnih vremena, vladala je zajedno sa svojim mužem Ehnatonom od 1353. do 1336. godine p.n.e. Nakon što je Ehnatonom pokušao da u Egiptu uvede obožavanje samo jednog boga, Atona, ovaj par se jednostavno izgubio u istoriji…

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,