Plaža sa zvjezdanim pijeskom, Japan

Hoshizuna no Hama (“plaža sa zvjezdanim pijeskom”) je mala plaža koja se nalazi na sjevernom rtu udaljenog otoka Iriomote u Japanu, koja na prvi pogled može izgledati sasvim obično. No, ako pogledate malo bolje vidjet ćete da je pijesak ove plaže poseban. Zapravo, ovakav pijesak, sa gotovo svakim zrnom u obliku zvijezde, se može pronaći na samo dvije lokacije na Zemlji (otok Irimote i otok Taketomi, Japan).

Ove sićušne zvjezdice zapravo nisu pijesak, već egzoskeletoni sitnih jednostaničnih organizama Baclogypsina sphaerulata, čiji promjer jedva doseže 1 milimetar. Egzoskelet (školjka) pomaže ovim sitnim životinjama da se lakše kreću, te da lakše pohrane višak hrane. Kada umru, more u velikom broju izbacuje njihove školjke na kopno, stvarajući ove jedinstvene plaže.

zvjezdani-pijesak-1

Preporučujemo:

Plaža Školjki, Australija

Pijesak pod mikroskopom

Mještani imaju drugačiju priču. Prema njima, ove školjke su potomci sazviježđa Južni križ i zvijezde Sjevernjače (Polarna zvijezda). Njihova djeca su rođena u oceanu, ali ih je ubila divovska zmija. Njihovi maleni kosturi su sve što je od njih ostalo…

zvjezdani-pijesak-2

zvjezdani-pijesak-3

zvjezdani-pijesak-4

zvjezdani-pijesak-5

zvjezdani-pijesak-6

zvjezdani-pijesak-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,