Predstavljamo: Kristijan Antunović, talentovani umjetnik iz Čapljine

Uvijek nam predstavlja posebno zadovoljstvo kada imamo priliku razgovarati i objaviti radove umjetnika iz regije, a ovaj put smo imali čast da razgovaramo sa Kristijanom, talentovanim umjetnikom iz Čapljine, BiH.

Prije svega, recite nam nešto o sebi

Ja sam Kristijan Antunović rođen 1984. godine u Zenici gdje sam odrastao i napravio svoje prve korake u umjetnosti. Zadnjih godina živim u Čapljini gdje i stvaram svoje radove.

Kada ste prvi put otkrili svoju kreativnu stranu i koliko se dugo bavite umjetnošću?

Kreativnu stranu nikad nisam nešto posebno otkrivao i pronalazio ona je oduvijek prisutna u mom životu. Ne smatram da imam neki veliki talent ili dar, ja na  to više gledam kao upornost i veliku želja za napredovanjem. Naravno da osoba treba da ima i određenu dozu talenta, koju sam ja vjerovatno nasljedio od svog pokojnog tate koji je bio jako kreativan i uporan čovjek. Prošao sam razne faze crtanja od nekih likova iz romana ili horor filmova do nekad meni najdražeg crtanja po školskoj klupi. Od kad sam se preselio u Čapljinu kompletno sam posvećen umjetnosti jer tu imam malo drugačiji tempo života i imam dosta vremena za to.

Kristijan-Antunovic-1

Kako opisujete svoj umjetnički stil i koju tehniku koristite?

Svoj stil bi najviše opisao kao realizam,s a željom da to jednom postane hiperrealizam (fotorealizam). Tu se najviše pronalazim i volim kompletan proces stvaranja slike ili crteža. To je sigurno najteži pravac jer zahtjeva mnogo vremena, strpljenja i živaca da se prikaže svaki detalj kao na fotografiji. U sve radove koje radim dajem svoj maksimum i nikad ne pristupam poslu polovično, radije ga ne radim. Nažalost kod nas se ovaj stil ne cijeni previše jer ga mnogi umjetnici smatraju dosadnim, al to je neka druga tema. Jednostavno rečeno ja sam tip za realizam, što realnije to bolje! Motivi mojih slika najčešće su mrtva priroda i portreti, a ponekad i neki pejzaž.

Ko ili šta je izvor vaše inspiracije?

Uvijek me inspirišu vrhunski radovi drugih umjetnika kao što su Marin Topić iz Mostara, Zvonimir Mihanović iz Hrvatske itd. ponekad okolina, a najviše moja neka vizija u glavi i kako se tog trena osjećam. Muziku neću ni spominjati, jer bez muzike vjerovatno nisam ništa u životu uradio.

Kristijan-Antunovic-1a

U slobodno vrijeme, bavite se…

U slobodno vrijeme volim pogledati dobar film, prošetati sa psom i naravno razmišljati o novom projektu. Istražujem svijet tetoviranja jer tu sebe vidim u budućnosti… o tome drugom prilikom.

Vaša poruka mladim umjetnicima…

Poruka mladim umjetnicima je da rade ono što ih čini sretnim, a ne ono što im diktira okolina, jer svako umjetničko djelo ima svoju publiku.

Gdje možemo pronaći više Vaših radova?

Sve moje radove možete pogledati na mojoj Facebook stranici.

Kristijan-Antunovic-2

Kristijan-Antunovic-3

Kristijan-Antunovic-4

Kristijan-Antunovic-6

Kristijan-Antunovic-7

Kristijan-Antunovic-8

Kristijan-Antunovic-9

Kristijan-Antunovic-10

Kristijan-Antunovic-11

Kristijan-Antunovic-12

Kristijan-Antunovic-13

Kristijan-Antunovic-15

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,