Prekrasna biblioteka Stift Admonta, Austrija

Stift Admont (Admont Opatija) je Benediktinski samostan koji se nalazi na na rijeci Enns u gradu Admont u Austriji. U njemu se nalazi najveća samostanska biblioteka na svijetu, poznata po svojoj očaravajućoj baroknoj arhitekturi, umjetnosti i rukopisima.

Izgradnja same opatije je završena 1074. godine,  ali biblioteka je dodana tek 1776. Naručio ju je opat Matthäus Offner, a izgradio Josef Hueber. Ova prekrasna biblioteka je podijeljena na tri dijela. Dugačka je 70 i široka 14 metara, a u njoj se nalazi oko 70.000 knjiga (od ukupno 200.000 knjiga koje se nalaze u čitavom samostanu). Najvrijednije blago čini više od 1.400 rukopisa koji datiraju još iz 8. stoljeća i više od 900 inkunabula (rano tiskane knjige prije 1500. godine).

Stift-Admont-1

Stropove biblioteke je ukrasio Bartolomeo Altomonte koji je tada imao već 80 godina, a skulpture izradio kipar Josef Stammel, od kojih se posebno ističu četiri velike skulpture, “Četiri posljednje stvari”,  koje predstavljaju Smrt, Posljednji sud, Raj i Pakao.

Ova vizuelna poslastica za sve ljubitelje umjetnosti, arhitekture, istorije i knjiga je otvorena za posjetitelje od 24. marta pa sve do 31. decembra, ali uz upućeni zahtjev, moguće ju je posjetiti i van sezone.

Stift-Admont-2

Stift-Admont-3

Stift-Admont-4

Stift-Admont-5

Stift-Admont-6

Stift-Admont-7

Stift-Admont-8

Stift-Admont-9

Preporučujemo: Očaravajući interijer Klementinum biblioteke, Prag, Češka

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...