Vodeni medvjedići – Najizdržljivije životinje na planeti

Kada neko spomene izdržljivost u prirodi, svi obično pomisle na žohare, bube za koje se smatra da mogu preživjeti i nuklearnu eksploziju. Ali u prirodi se krije jedno još izdržljivije stvorenje (daleko izdržljivije!) za koje možda nikada niste ni čuli – Vodeni medvjedići / Dugoživci / Tardigrada.

Ova (uglavnom) mikroskopska bića se samtraju jednim od najfascinantnijih stvorenja na svijetu, a sasvim sigurno su i najizdržljivija životinja, jer mogu živjeti sretno i dugo u najekstremnijim uslovima. Dolaze u mnogim oblicima, a postoji više od 900 vrsta – i nalaze se posvuda u svijetu, od najviših planina pa sve do najdubljih oceana.

Vodeni-medvjedici1

 

Koliko su Vodeni medvjedići zapravo izdržljivi?

Možete ih kuhati u ključaloj vodi, zatim ih zamrznuti, potpuno isušiti, izložiti radijaciji, poslati u svemir i vratiti nazad. Oni će i dalje biti živi! Zapravo, Vodeni medvjedići su jedina živa bića za koje znamo da mogu preživjeti u svemiru, a znamo jer su naučnici već pokušali.

Mogu izdržati temperaturu do 151 stepen Celzijusa, a mogu biti i zamrznuti danima na -200 stepeni. Mogu podnijeti 5.700 greja radijacije, dok 10 – 20 greja ubija prosječnog čovjeka i većinu drugih životinja. Bez vode i hrane mogu živjeti cijelo desetljeće!

Vodeni-medvjedici2

Preporučujemo: 5 životinja sa nevjerovatnim supermoćima

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,