Jezero Lotosa – Prelijepa močvara prepuna ružičastih lotosa, Tajland

Uglavnom sakrivena od očiju javnosti jer je veći dio godine prekrivena visokom travom, ova močvara na Tajlandu je tek od nedavno postala svjetska atrakcija.

Od decembra do februara, ovo plitko jezero se pretvara u apsolutno prelijepi krajolik prekriven ružičastim lotosima, čineći ovo područje najvećim jezerom prekrivenim ovim cvjetovima, zbog čega su ga turisti već prozvali “More Lotosa”.

Lokalni ribari i seljaci svake godine očiste put kroz jezero kako bi mogli čamcima prevoziti turiste, a nije rijetkost da se na jezeru organizuju i vjenčanja.

Jezero-Lotosa1

Za lokalne stanovnike ova močvara je važna iz više razloga. Lotos je jestiv i odlična je poslastica, a pored toga, u Budističkoj simbologiji ovaj cvijet igra vrlo važnu ulogu. Korijeni lotosa se nalaze u blatu, stabljika raste kroz vodu, i konačno mirisni i prelijepi cvijet cvate iznad vode. Ovaj obrazac rasta u Budizmu se tumači kao napredak duše ‘od izvornog blatnjavog materijalizma, preko mora iskustava, i na kraju prosvjetljenje na suncu’.

Močvara je dom za oko 80 vrsta ptica, uključujući i nekoliko ugroženih vrsta. Za romantične tipove, ovo jezero prepuno ružičastih lotosa čini se kao savršena turistička destinacija.

Jezero-Lotosa2

Jezero-Lotosa4

Jezero-Lotosa5

Jezero-Lotosa6

Jezero-Lotosa7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,