Prva fotografija svemira novog evropskog VLT Survey teleskopa

European Southern Observatory (ESO) javnosti je napokon pokazao mogućnosti svoje najnovije igračke: VLT Survey Teleskopa (VST), obilježavajući i službenu inauguraciju instrumenta izdavanjem fantastične fotografije Carina Nebule.

VLT Survey Telescope (VST) je postavljen u Cerro Paranal Obzervatoriju u Čileu, a opremljen je sa 268-megapikselnom kamerom, OmegaCAM. Teleskop je dizajniran da brzo mapira nebo, uz vrlo kvalitete slike. Ovaj teleskop je također zvanično i najveći teleskop na svijetu.

Carina nebula

Carina Nebula, prva fotografija VLT Survey Teleskopa, najvećeg teleskopa na svijetu. (kliknite na fotografiju ukoliko želite da je vidite u punoj veličini)

Ovo nije prvi put da nam se Carina Nebula nasmiješila pred kamerom. Carinu, udaljenu od Zemlje svega 7.500 svjetlosnih godina fotografisali su i drugi teleskopi, a upravo to i jeste razlog zašto je VLT Survey testiran upravo na njoj. U odnosu na prethodne, nova slika Carina Nebule je toliko jasnija da se čini smiješnim porediti je sa ostalim slikama.

Novi gigantski teleskop VLT Survey (VST)  je zvanično počeo sa radom tek 06. Decembra 2012. godine, a nama preostaje samo da čekamo nove, nevjerovatne fotografije svemira.

VLT Survey Teleskop (VST)

VLT Survey Teleskop (VST)

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...