Prva nacija na svijetu koja koristi isključivo solarnu energiju

Tokelau, teritorij koji čine tri otoka u Pacifiku je službeno postao prva teritorija na svijetu koja se u potpunosti oslanja na solarnu energiju.

Ovaj teritorij, koji je nekada bio engleska kolonija pao je pod suverenitet Novog Zelanda, a trenutni oblik vlasti je Ustavna Monarhija.

Tokelau, koji je još uvijek pod suverenitetom Novog Zelanda, do sada je koristio naftne agregate za prozvodnju energije koje je konačno odbacio i zamjenio sa 4.032 fotonaponska panela i 1.344 baterije za proizvodnju energetskih potreba svoje populacije od 1.411 stanovnika. Paneli će proizvoditi 150 posto ukupne potrebne energije.

Tokelau

“Ponosni smo na ovo postignuće. Pozivamo i druge zemlje u Pacifiku da krenu našim putem.” – Jovilisi Suveinakama, generalni direktor Nacionalne Javne Službe Vlade Tokelau

Tokelau Projekat obnovljivih izvora energije (TREP) je zajednička inicijativa Vlade Tokelau i Novog Zelanda (koja je izdvojila oko 5.7 miliona dolara za projekat). Projekat je završen u rekordnom vremenu i smatra se jednim od onih projekata na koje bi cijeli svijet trebao biti ponosan.

Koliko god je projekat bio komplikovan i problematičan, PowerSmart, kompanija koja je postavila kompletan sistem, završila je radove u roku, pružajući Tokelau značajne dugoročne financijske uštede, a ostatku svijeta –prvu ekološki osvještenu teritoriju.

Jovilisi Suveinakama, generalni direktor Nacionalne Javne Službe Vlade Tokelau izjavio je “Naša predanost, kao globalni građani, je da pozitivno doprinesemo ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.”

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...