Prvi uspješan test bioničke noge koja se u potpunosti kontroliše mislima

Zac Vawter, koji je izgubio nogu u motociklističkoj nesreći 2009. godine, uspješno se (pješke) popeo na vrh Willis Towera, visokog 103 sprata. Vawter je postao i prva osoba u istoriji koja je uspješno izvršila ovako težak zadatak sa prostetskim udom koji se u potpunosti kontroliše umom.

“Sve je prošlo odlično”, na kraju je izjavio. “Protetska noga je učinila svoj, a ja sam učinio svoj dio.”

Robotska noga je dizajnirana da odgovori na električne impulse iz mišića u tetivama koljena. Kada Vawter pomisli o penjanju uz stepenice, mehanika u nozi se sinhronizuje i napravi pokret. Bionička noga je izrađena od aluminijskih legura i teži oko 4 kilograma, a Vawteru omogućuje da hoda sasvim normalno.

Bioničke ruke su napravile prve korake u prostetskim udovima koje kontroliše um, a mi smo već pisali i o prvom pokretu jedne takve robotske ruke. Međutim, ovaj poduhvat je otišao i jedan korak dalje.

“Testirali smo nogu pod ekstremnim uslovima. Vrlo je malo pacijenata koji će koristiti nogu u budućnosti za penjanje na nebodere. Iz te perspektive, ovaj nastup je bio preko svake mjere”, izjavila je Joanne Smith, Predsjednik Uprave Rehabilitacijskog Instituta.

Ovaj projekat, vrijedan 8 miliona dolara, financiran je od strane američkog Ministarstva obrane, a na njemu su radili istraživači iz Sveučilištua Vanderbilt, Massachusetts Institute of Technology, University of Rhode Island i University of New Brunswick.

Projekat je još uvijek u razvoju, a Vawter će se nakon ovog iskustva vratiti svom dosadašnjem prostetskom pomagalu. Međutim, ostao je optimističan: “U budućnosti, ovo će koristiti i meni, a nadam se i mnogim drugim ljudima.”

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,