Put u Gouffre Berger, jednu od najdubljih i najopasnijih pećina na svijetu

Gouffre Berger je pećina koja se nalazi u Francuskoj, a za koju se sve do 1963. godine smatralo da je najdublja na svijetu. Do sad nadublje izmjerena tačka iznosi 1.191 metar, a pećina je trenutno 28. najdublja na svijetu i 4. u Francuskoj.

U proteklim godinama u ovoj pećini se desilo šest smrtnih slučajeva. Za pet slučajeva bila je odgovrna voda koja se nalazi na dnu. Gouffre Berger je izuzetno opasna, pogotovo tokom kišne sezone kada može postati prava zamka za sve one koji se u njoj nalaze.

Gouffre-Berger1

Dok spuštanje u pećinu može ići relativno brzo, put natrag može trajati između 15 i 30 sati, bez dužih pauza. Trenutni rekord za boravak u ovoj 1.191 metar dubokoj rupi postavio je Ken Pearce, učitelj metalurgije iz Velike Britanije, zajedno sa klubom Pegasus iz Nottinghama i Peter Watkinsonom. U pećini su ostali čak 13 dana.

Autor fotografija koje možete vidjeti je 32-godišnji britanski fotograf Robbie Shone, koji je zajedno sa još 20 avanturista nedavno bio na opasnom putovanju koje vodi “do središta Zemlje.”

Gouffre-Berger2

Gouffre-Berger3

Gouffre-Berger4

Gouffre-Berger5

Gouffre-Berger6

Gouffre-Berger7

Gouffre-Berger8

Gouffre-Berger9

Gouffre-Berger10

Preporučujemo i sve ostale pećine o kojima smo do sada pisali.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...