5 Najpoznatijih živih fosila na svijetu

Za razliku od drugih vrsta koje su evoluirale, ili koje čak još uvijek evoluiraju, živi fosili su one vrste čija se anatomija i ponašanje nije promjenilo milionima godina. Predstavljamo vam pet najpoznatijih živih fosila na svijetu, prekrasnih životinja koje su preživile bombardovanje meteora, ledeno doba, poplave, požare, zemljotrese, gigantske erupcije vulkana…

 

5. Nautilus (Indijska lađica)

nautilus

Negdje na pola evolucijskog puta od puža do hobotnice nalazi se Nautilus, životinja koja se jako malo promjenila u posljednjih 500 miliona godina. U jednom trenutku, u oceanu se nalazilo na stotine različitih vrsta ove životinje, ali danas ih je ostalo samo šest.

Poput lignje i hobotnice, Nautilus ima pipke, ali bez usisnika. Također im nedostaje i složeni nervni sistem i dobra memorija koju imaju napredni članovi porodice.

 

4. Okapi

okapi

Sa svojim tijelom koje podsjeća na žirafe, čudnovati Okapi se smatra drevnim fosilom jer je on jedina životinja ostala na svijetu koja je bliska praistorijskim žirafama – čak i bliža nego žirafe koje viđamo danas.

Tokom 15 miliona godina, evolucija je favorizirala visoke žirafe koje su mogle dosegnuti krošnje stabala, dok konačno nismo dobili današnje žirafe. Ipak, jedan set predaka preselio se u šumu i nikad se nije mnogo promijenio od originala: Okapi. Izvorno, zbog prugastih nogu, naučnici su smatrali da je Okapi vrsta zebri.

 

3. Sumatranski nosorog

Sumatranski nosorog

Nažalost, Sumatranski nosorog dijeli titulu “najugroženije vrste nosoroga na svijetu” sa Javan nosorogom. Procjenjuje se da je ostalo manje od 400 živih Sumatranskih nosoroga. Prirodno stanište ovog najmanjeg nosoroga u svojoj porodici su guste šume Indonezije i Malezije.

Javnosti je relativno dobro poznat, jer je bio predmet neuspješne 20-godišnje studije i programa za uzgoj u zatočeništvu. Neke teorije povezuju Sumatranskog nosoroga sa praistorijskim Runastim nosorogom, iako dokazi još uvijek nisu dovoljni da se ova teza zvanično potvrdi.

 

2. Aligatorska kornjača

aligatorska kornjača

Ova kornjača sa zastrašujućim izgledom dolazi iz jugoistočnog dijela SAD-a. Može težiti do masivnih 100 kg, a u prosjeku žive 150 godina.

Legende kažu da su neki primjerci pronađeni sa dijelovima pušaka iz građanskog rata ugrađenim u oklope ovih kornjača. Više od 200 miliona godina stara strategija lova im pali i danas: čekanje plijena na dnu slatkovodnog jezera, koji kad im se približi, ulove sa svojom super-snažnom čeljusti.

 

1. Coelacanth (“Praistorijski”)

Coelacanth

Coelacanth je jedan od najpoznatijih živih fosila. Kapetani Hendrick Goosen i Marjorie Courtenay-Latimer otkrili su prvi primjerak 1938. godine. Ovo otkriće je šokiralo naučnu zajednicu jer se smatralo da je ova vrsta ribe izumrla prije 65 miliona godina.

U stvarnosti, Coelacanth je preživio gotovo 400 miliona godina. Do sada su samo dva primjerka zabliježena, jedan u Zapadnom Indijskom oceanu i drugi u Indoneziji.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,