TiO2: novi supermaterijal koji može proizvesti energiju, pitku vodu, vodik…

Nedavno otkriće supermaterijala grafena, najjačeg materijala na svijetu, oduševilo je naučnike širom svijeta koji iz dana u dan otkrivaju njegove nove mogućnosti. Ali grafen nije jedini materijal sa nevjerovatnim supermoćima.

Istraživači u Singapuru su razvili novi nanomaterijal koji funkcioniše kao i najbolji švicarski nož. Materijal, poznat kao Multi-use Titanium Dioxide (TiO2), može proizvesti energiju, može generisati vodik (hidrogen), a čak može proizvesti i čistu vodu. Ali to nije sve: novi supermaterijal također može biti transformisan u fleksibilne solarne ćelije, te može udvostručiti vijek trajanja litij-ionskih baterija.

Ali ni to nije sve. Ovaj materijal ima čak i antibakterijska svojstva, pa se može koristiti i prilikom izrade antibakterijskih zavoja.

TiO2--1

TiO2 je poprilično jeftin i nalazi se u izobilju, a također se može lako vezati sa vodom zbog čega se pretpostavlja da će njegove mogućnosti (koje još uvijek čekaju da budu otkrivene) biti ogromne.

S obzirom da se lako može vezati s vodom, ovaj materijal će biti odlično sredstvo za desalinizaciju – što znači da će morsku vodu pretvarati u pitku. Kada je izložen na suncu materijal stvara hidrogen, a pošto se lako može transformisati u solarne ćelije, Multi-use Titanium Dioxide može vrlo jednostavno proizvoditi elektirčnu energiju.

“Sa našim jedinstvenim nanomaterijalom, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da pomognemo u pretvaranju današnjeg otpada u sutrašnje resurse, kao što su čista voda i energija.” – Darren Sun, voditelj istraživanja

U posljednjih pet godina objavljeno je više od 70 naučnih radova vezanih za TiO2, a sada istraživači, nakon iscrpnog istraživanja, konačno mogu reći da su stvorili uistinu koristan i jeftin materijal koji može pomoći cijelom svijetu da riješi neka od gorućih pitanja, kao što su obnovljivi izvori energije i pitka voda.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,