Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 2. dio

Nastavljamo sa istraživanjem neobičnog voća (za naše prostore) koje se u nekim krajevima svijeta svakodnevno koristi. Neko se jede svježe, neko se dodaje hrani, od nekih se prave sokovi i marmelade, ili čak i neka od najukusnijih jela na svijetu…

Preporučujemo:

Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 1. dio

Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 3. dio

 

10. Karambola

Karambola

Karambola (Averrhoa carambola), također poznata i kao Zvjezdano voće, je voće popularno u cijeloj jugoistočnoj Aziji, u južnom Pacifiku i dijelovima istočne Azije, a također se uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima, te na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Cijeli plod je jestiv, uključujući i ‘voštanu kožu’. Meso je hrskavo, čvrsto i iznimno sočno. S obzirom da se sastoji od 4% šećera, jako je slatko. Ovo voće je bogato antioksidansima, kalijem i vitaminom C. Ukus karambole se poredi sa mješavinom jabuke, kruške i limuna.

 

9. Pepino

Pepino

Pepino (Solanum muricatum), poznato i kao Pepino dulce ili Slatki pepino je vrsta zimzelenog grma porijeklom iz Južne Amerike koji se uzgaja zbog svojih slatkih jestivih plodova.

Ukus ovog slatkog voća se poredi sa mješavinom kruške i dinje. Korisno je za osobe koje pate od dijabetisa, bolesti srca, moždanog udara, i visokog krvnog tlaka. Redovina konzumacija navodno generalno poboljšava izdržljivost.

 

8. Cherimoya

Cherimoya

Cherimoya (Annona cherimola) je voće za koje se smatra da izvorno dolazi sa Anda. Ovo voće je prvi put uvezeno u Kaliforniju i Havaje 1871. godine, a zatim je došlo do Italije i Portugala. Napomena: negdje se Cherimoya prevodi kao tropska jabuka, ali nismo 100% sigurni u ispravnost prevoda.

Okus cherimoye ovisi o sorti. Neke vrste imaju sličan okus ananasu, dok druge imaju slatkoću kruške i jabuke. Ovo voće sadrži 15% šećera, a bogato je i vitaminom C. Sjemenke se nikada ne smiju slomiti jer su otrovne i mogu izazvati paralizu.

 

7. Pitaya

Pitaya

Pitaya (pitaja) ili Zmajevo voće je  vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, Srednje i Južne Amerike, a također se uzgaja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i Izraelu, Kipru, Kini, i sjevernoj Australiji.

Meso pitaye, koje se jede sirovo, ima blago slatki okus i malo kalorija (opisano kao kivi ili lubenica). Sjeme se jede zajedno s mesom, a ono ima ‘orašasti’ okus. Od ovog voća se prave i sokovi i vino, dok se od njegovog cvijeća prave čajevi.

 

6. Ackee

Ackee

Ackee (Blighia sapida) je voće porijeklom iz tropske Zapadne Afrike. Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima, a također se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva svijeta.

Ovo voće sadrži puno masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema kolesterola i zasićenih masti, a također sadrži dosta bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B i C, cinka, kalija, kalcija i vlakana.

 

5. Longan

Longan

Longan (Dimocarpus longan) je porijeklom iz Indomalazije, a uzgaja se u krajevima južne i jugoistočnoj Azije. Na malezijskom jeziku je poznato kao ‘mata kucing’ što u prijevodu znači ‘mačije oči’.

Ovo voće je slatko i sočno, a osim što se jede svježe, također se često koristi u istočnoazijskim juhama, grickalicama, slasticama, i slatko-kiseloj hrani. Prodaje se svježe ili sušeno, konzervisano ili u obliku sirupa. Suhi logan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gdje se vjeruje da ima opuštajući učinak na tijelo.

 

4. Physalis

Physalis

Physalis (Solanaceae) raste u toplim umjerenim i suptropskim regijama širom svijeta. Tipični plod je sličan čvrstom paradajzu (po teksturi), a imaju blagi, osvježavajući kiselkasti okus.

Može se jesti sirovo ili koristiti kao dodatak desertima i salati, od njega se prave džemovi, kao i želei. Pored toga, može se i sušiti i poslužiti kao grožđice. U kineskoj medicini se koristi za kašalj, groznicu i upalu grla.

 

3. Santol

Santol

Santol (Sandoricum koetjape) raste u Jugoistočnoj Aziji, a poznato je i kao ‘pamučno voće’ ili ‘kisela jabuka’.

Ovo voće se jede sirovo, ili se koristi kao dodatak jelima. Na filipinima se od njega pravi poznato jelo Bicol: santol se skuha u kokosovom mlijeku sa komadićima svinjetine i feferona. Na Tajlandu se koristi kao dodatak ‘som-tam’ salati koju je CNN 2011. godine svrstao u top 50 najukusnijih jela na svijetu.

 

2. Pomelo

Pomelo

Pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis) je voće porijeklom iz južne i jugoistočne Azije. Ovo je najveće citrusno voće na svijetu, sa 15 do 25 cm promjerom i težinom od 1 do 2 kilograma po komadu.

Ima okus poput slatkog, blagog grejpa, te uopšte nije gorak kao grejp. Kora se ponekad koristi za marmeladu, ili dodatak slatkišima, a u nekim krajevima se jede nakon što se umoči u čokoladu. Vjeruje se da je grejpfrut nastao kao hibrid pomela i naranče.

 

1. Kiwano

Kiwano

Kiwano (Cucumis metuliferus) je voće porijeklom iz Afrike, a sada se uzgaja u Kaliforniji, Čileu, Australiji i Novom Zelandu. Poznato je i kao afrički rogati krastavac, afrička rogata dinja, žele dinja i bodljikava tikva.

Ovo voće se može jesti u svim stadijima razvoja. Jede se sirovo, ali se često dodaje i jelima. Od njega se prave sokovi, voćne salate i marmelade. Jako je sočno i ima osvježavajući okus.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,