Simpatični Wroclawski Patuljci, Poljska

Wrocław, četvrti po veličini grad u Poljskoj, je dom za preko 630.000 ljudi, kao i za više od 250 simpatičnih malenih patuljaka – neki od njih ‘žive’ na javnim mjestima, dok su drugi skriveni te često iznenade turiste, ali i lokalne stanovnike.

Tradicija malih metalnih patuljaka razbacanih širom grada je započela s jednim patuljkom, maskotom pokreta koji se nazivao Pomarańczowa Alternatywa (Narančasta Alternativa), a koji se na simpatičan i neobičan način borio protiv komunističkog režima 1980-tih godina. Pokret je uvijek koristio humor u borbi protiv vlasti, a kada god bi policija prefarbala njihove parole i grafite, oni bi na istom mjestu nacrtali patuljka. U jednom trenutku, širom Poljske se moglo pronaći više od 1.000 ovakvih prefarbanih grafita sa nacrtanim patuljcima.

patuljak-1

Od pada komunizma tokom 90-tih godina pokret je ostao uglavnom neaktivan, a u spomen na njih u gradu je podignut prvi spomenik patuljka 2001. godine, i to na ulici Świdnicka, gdje je pokret zbijao najviše šala.

Danas se u gradu može vidjeti više od 250 patuljaka koji uglavnom služe kao zabavna turistička atrakcija (lov na patuljke), a ponekad čak uspiju iznenaditi lokalne stanovnike kada otkriju najnovijeg patuljka. Većina ovih malenih metalnih stanovnika Wrocława je danas ucrtana na turističkim kartama, ali uvijek postoji mogućnost da otkrijete nekog novog kako viri iz nekog vrta, ili vas posmatra sa krova zgrade.

patuljak-2

patuljak-3

patuljak-4

patuljak-5

patuljak-6

patuljak-7

patuljak-8

patuljak-9

patuljak-10

patuljak-11

patuljak-12

patuljak-13

patuljak-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: