5 Najopasnijih plaža na svijetu

Iako ih postoji mnogo više, kao na primjer najprljavija plaža na svijetu (Chowpatty, Indija) u kojoj se lokalni stanovnici, čini se, bez problema kupaju, ovih pet plaža nije preporučljivo uvrstiti u planove za ljetnu relaksaciju na suncu. Naravno, osim ako ne želite da vas pojede ajkula, morski krokodil, ubode otrovni pauk ili pak želite da vas pod vodu povuku jake struje…

Preporučujemo: 3 Najopasnije vrste ajkula na svijetu

 

5. Sjeverni teritorij i Queensland, Australija

Queensland

Svake godine od oktobra do aprila rojevi meduza poznatih kao morske ose preplave na stotine plaža sjevrene Australije. Njihov otrov instantno ošamuti plijen, a smatra se jednim od najsmrtonosnijih otrova na svijetu. Kao da to nije dovoljno, njihov otrov izaziva nepodnošljive bolove – toliko snažne da se mnoge žrtve utope u moru zbog šoka. Samo u jednoj morskoj osi nalazi se dovoljno otrova da ubije 30 odraslih ljudi, a ponekad se desi da smrt usljedi samo 3 minute nakon uboda (često od srčanog udara).

Morske ose su odgovorne za najmanje 70 smrtnih slučajeva Od 1883. godine, ali na sreću protuotrov je danas jednostavan i dostupan – ocat. Na plažama širom Sjeverne Australije nalaze se zalihe lako dostupne svim posjetiocima kako bi na vrijeme mogli tretirati ubod.

 

4. Praia de Boa Viegem, Brazil

Praia-de-Boa-Viegem

Praia de Boa Viegem plaža je popularno kupališe već desetinama godina, a opasna je tek od ranih 1990-tih godina kada su se u njenoj blizini pojavili veliki bijeli morski psi. Od tada, ovdje je zabilježeno najmanje 50 napada na ljude, od kojih je 19 završilo smrću.

Ekolozi kažu da su za pojavu ajkula u blizini obale krivi isključivo ljudi (uglavnom nemarni ribari) koji su godinama uništavali njihovo prirodno stanište.

 

3. Hanakapiai, Havaji

Hanakapiai

Na Hanakapiai plaži na Havajima vas neće dočekati morski psi, otrovne meduze ili bilo koja druga životinja koja bi vam mogla ozbiljno nauditi – ali uprkos naizgled mirnom i idiličnom moru, ispod površine vreba ubojica koji je u proteklih nekoliko godina odnio 82 života: jaka morska struja.

Pored jake struje koja se ne primjeti na površini vode, ovdje se često mogu vidjeti i veliki valovi koji upozoravaju potencijalne plivače da se drže podalje od ovog dijela oceana, jer je u njemu gotovo nemoguće plivati.

 

2. Gansbaai, Južnoafrička Republika

Gansbaai

Iako se Gansbaai plaža smatra jednom od najopasnijih na svijetu, ona i dan danas privlači veliki broj turista koji žele da iz blizine vide i plivaju (sigurni u kavezima) sa velikim bijelim morskim psima.

Nedaleko od obale Gansbaaija nalazi se Shark Alley (Ulica Ajkula) u kojoj živi velika kolonija tuljana koja privlači i veliki broj ajkula (i turista).

 

1. Plaža otoka Fraser, Australija

Fraser

Iako na slici izgleda kao raj, ova plaža u stvarnosti više liči na pakao na Zemlji. Morski psi, otrovne meduze i jake struje vas čekaju u vodi, a ni na obali nije ništa sigurnije, jer na njoj žive morski krokodili i otrovni pauci.

Pa čak ako želite da posmatrate plažu sa ‘sigurne’ daljine, opet se morate paziti da vas ne ujede jedna od 18 vrsta zmija koje žive na ovom otoku (trećina su otrovnice, a jedna od njih se ubraja među najotrovnije na svijetu), ili pak da vas ne napadne australijski divlji pas, poznatiji kao Dingo.

 

Bonus: Volusia County, Florida

Volusia-County

Prema podacima Shark Attack File (ISAF), baze podataka za prijavljene napade morskih pasa, više napada se dogodilo na obali Volusia County-ja na Floridi nego u čitavoj Južnoj Africi. Ukupno 235 napada od 1882. godine. Na sreću, niti jedan jedini nije bio fatalan.

Ali ovdje ajkule nisu jedina opasnost, jer je šansa da vas pogodi munja u Volusia County-ju veća nego bilo gdje drugo u Sjevernoj Americi. Samo između 1997. i 2006. godine je zabilježen 71 smrtni slučaj uzrokovan munjama.

Preporučujemo: 10 Prekrasnih plaža sa crnim pijeskom

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,