5 Nevjerovatnih primjera životinjske kamuflaže

Iako postoji ogroman broj primjera fantastične životinjske kamuflaže, ovaj put smo se odlučili da predastavimo samo ovih pet kopnenih. Ove životinje su apsoluni majstori u sakrivanju od predatora – životinje koje su se jednostavno stopile sa svojom okolinom.

 

5. Tropidoderus childrenii

Tropidoderus-Childrenii

Tropidoderus-Childrenii-2

Tropidoderus childrenii dolazi iz porodice Phasmatodea insekata karakterističnih po svojoj nevjerovatnoj sposobnosti mimikrije.

Iako su dugački samo oko 110 mm, Tropidoderus childrenii insekti mogu za kratko vrijeme jednostavno izbrisati cijelu šumu eukaliptusa, iste one biljke koja im i pruža zaštitu od predatora – s obzirom da u stanju mirovanja izgledaju kao sasvim običan list svoje omiljene hrane.

 

4. Šumske žabouste

Sumske-Zabouste

Sumske-Zabouste-2

Iako pripadaju porodici sova, šumske žabouste (Podargus Strigoides) su vrlo različite ptice. Za razliku od većine drugih rođaka, one su loši letači i uopšte ne koriste svoje kandže da uhvate plijen. U stvari, one uopće i ne lete radi lova – umjesto toga, mirno sjede na stablima, čekajući da plijen dođe njima.

Poput sova, i one su noćne životinje, ali se uglavnom hrane insektima koje hvataju svojim kljunom koji podsjeća na usta žebe. Šumske žabouste žive u šumama Australije i Tasmanije, te većinu dana provode u krošnjama drveća. Ako posumnjaju da se bliži opasnost, one jednostavno zatvore oči, nagnu glavu natrag i stope se s korom drveta.

 

3. Gusjenica Barona

Gusjenica-Barona

Gusjenica-Barona-2

Baron (Euthalia aconthea) je vrsta leptira koji nastanjuje Indiju i jugoistočnu Aziju, a koji je poznat po tome što više jedri nego što leti, odnosno, što tokom svog leta samo par puta zamahne krilima, a zatim koristi vjetar kako bi se nastavio dalje kretati. Iako su i sami Baroni fascinantni, mi smo ovdje ipak radi njihovih gusjenica.

Gusjenica Barona je dugačka oko 4mm, okružena brojnim sitnim dlačicama, a tokom svoje 4. i 5. faze razvoja mogu biti dugačke i do 45mm. Njihova nevjerovatna kamuflaža omogućuje im da borave skrivene od predatora na listu sve dok ne postanu potpuno zrele.

 

2. Mrtav list (leptir)

Mrtav-list

Mrtav-list-2

Kallima inachus je vrsta leptira koji se jednostavno nazivaju – Mrtav list. Uglavnom, jer upravo tako i izgledaju. Kallima inachus žive u tropskoj Aziji od Indije do Japana.

Kao da sama kamuflaža nije dovoljna, ovi leptiri imaju dvije generacije godišnje koje izgledaju drugačije, a njihov izgled ovisi o godišnjem dobu u kojem se rode. Krila svakog leptira su različita, a sva izgledaju kao mrtav list u različitim fazama raspadanja – neka su se toliko ‘raspala’ da čak imaju i rupe na sebi.

 

1. Satanski tropski gušter sa lisnatim repom

satanski-guster

satanski-guster-2

Uroplatus phantasticus, poznat i kao Satanski tropski gušter sa lisnatim repom živi na Madagaskaru, a otkriven je tek 1888. godine.

Kao i leptri iznad, i ovi gušteri su poprimili izgled mrtvog suhog lista, ali za razliku od leptira, oni su također poznati i po svojoj sposobnosti da se stapaju s korom stabla. Tokom dana, ova kamuflaža pomaže gušterima da se sakriju od predatora, a tokom noći, kamuflažu koriste za lov.

Uroplatus phantasticus je stručnjaka za izbjegavanje predatora, ne samo kroz njihovu nevjerojatnu mimikriju, već i samim ponašanjem. Oni mogu poravnati svoje tijelo sa podlogom kako bi smanjili veličinu sjenke, otvoriti svoje čeljusti kako bi pokazali zastrašujuća, jarko crvena usta, kao i dobrovoljno micati repom kako bi zavarali grabežljivce koji pomisle da je to samo još jedan list s kojim se poigrava vjetar.

Preporučujemo: 5 Životinja sa nevjerovatnim odbrambenim mehanizmima

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...