Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boje, Indonezija

Kelimutu jeste mali, ali je zato dobro poznati vulkan koji se nalazi na indonezijskom otoku Flores, u blizini gradića Moni. Na vrhu ovog vulkana postoje tri kraterska jezera različitih boja. Iako dijele vrh istog vulkana i nalaze se jedno uz drugo, jezera povremeno mijenjaju boje – od crvene i smeđe do tirkizne i zelene, neovisno jedno o drugom.

Zahvaljujući specifičnim bojama jezera i gustoj magli oko vrha, Kelimutu se smatra svetim mjestom, a lokalni stanovnici vjeruju da duše mrtvih odlaze u jedno od 3 jezera – u zavisnosti od toga kako su se ponašali na Zemlji. Prema tome, jezera se zovu Tiwi Ata Mbupu (Jezero starih ljudi), Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Jezero mladića i djevojaka) i Tiwu Ati Polo (Jezero zlih duhova).

Kelimutu-1

Nauka kaže da nema ništa natprirodno niti mistično u ovim jezerima. Ona mijenjaju boje prema hemijskim reakcijama koje proizlaze iz minerala sadržanih u jezeru, potaknutih aktivnošću vulkanskog plina.

Istorijski gledano, jezera su povremeno bila izvor manjih erupcija ovog 1.639 metara visokog vulkana. No danas je miran i dopušta geolozima, fotografima i turistima da ga svakodnevno posjećuju, proučavaju i dive se njegovoj jedinstvenoj ljepoti.

Kelimutu-2

Kelimutu-3

Kelimutu-4

Kelimutu-5

Kelimutu-6

Kelimutu-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,