Atacama: Rascvjetana pustinja u Čileu

Na cijelom svijetu ne postoji niti jedno drugo suho mjesto kao što je to Atacama pustinja u Čileu, a opet, čak se i ona ponekad pretvori u očaravajuću oazu, prirodni ćilim istkan od preko stotinu unikatnih vrsta cvjetova.

Klima u Atacami je toliko surova da je ovdje zabilježen period od 400 godina u kojem nije pala niti jedna jedina kap kiše. U normalnijim uslovima, na cijelu regiju padne manje od 12 mm kiše godišnje. Ali kada se dese obilnije padavine, i kada voda kroz suho ispucalo tlo pronađe put do sjemenki cvijeća koje se godinama krije od užarenog Sunca – Atacama postane prepuna života sa stotinama hiljada cvijetova, milionima insekata i hiljadama guštera i ptica.

Atacama-1

Pustinja u cvatu (Rascvjetana pustinja) je prirodni događaj koji se javlja u nekoliko pustinja na svijetu, a jedna od njih, možda i najpoznatija, je Atacama koja se nalazi na sjeveru Čilea. Ovaj događaj se prostire na površini od gotovo 200 kilometara između grada Vallenar i grada Copiapó, oba na obalnim područjima.

Klimatski, događaj je povezan s El Niñom koji uključuje zagrijavanje morskih struja uz obalu, što dovodi do povećanja oborina. A što se tiče cvijeća, ovdje cvate oko 200 vrsta od kojih je većina endemskih (ne mogu se pronaći nigdje drugo na svijetu). Različite vrste cvijeća rastu u različitim dijelovima pustinje, a svoj vrhunac rasta dožive između septembra i novembra.

Atacama-2

Atacama-3

Atacama-4

Atacama-5

Atacama-6

Atacama-7

Atacama-8

Atacama-9

Atacama-10

Preporučujemo: Prekrasne pustinjske ruže

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...