Češki raj: prekrasan krajolik bogat istorijskim građevinama

U romantičnom području koje se nalazi na središnjem dijelu toka rijeke Jizera nalazi se prekasan prirodni krajolik bogat istorijskim građevinama: velikim i malim dvorcima, te mnoštvom očuvanih primjera klasične ruralne arhitekture. Posjetioci koji su prolazili kroz ovaj kraj počeli su ga zvati rajem još u 19. stoljeću, a od tada je ostao poznat kao Češki raj ili Bohemijski raj.

Češki raj je danas zaštićeno područje koje se nalazi na sjeveru Češke udaljeno oko 50 km od Praga, netaknuto prirodno i kulturno blago ispunjeno veličanstvenim šumama, dvorcima na vrhovima brežuljaka i neobičnim vulkanskim stupovima koji podsjećaju na gigantsku šumu od kamena.

Ceski-raj-0

Među brojnim atrakcijama, najpoznatiji je Stjenoviti grad. udaljen sedam kilometara od Turnova, ovaj grad je prošaran bijelim vulkanskim stupovima koji strše iz guste zelene šume. U samom srcu Češkog raja nalazi se i nezaobilazni Dvorac Trosky koji se sastoji od dvije ruševine iz 14. stoljeća izgrađene na vrhu brda, tako da nadgledaju cijeli raj.

Dvorac Trosky je preživio više ratova i napada, a nekim je čudom još uvijek u dovoljno dobrom stanju da izdrži posjete turista kojima se uvijek savjetuje da usput posjete i pećine koje se nalaze u njegovom podnožju.

Ceski-raj-1

Ceski-raj-2

Ceski-raj-3

Ceski-raj-4

Ceski-raj-5

Ceski-raj-7

Ceski-raj-8

Ceski-raj-9

Ceski-raj-10

Preporučujemo: Stupovi Lene: Vremenska kapsula u obliku kamene šume, Sibir

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,