Hang Son Doong, Najveća pećina na svijetu

Već smo vas vodli u psihodeličnu pećinu i pećinu sa gigantskim kristalima, a ovaj put istražujemo Hang Son Doong – najveću pećinu na svijetu (otkrivenu do danas).

Hang Son Doong, poznata i kao Sin Doong je pećina u Phong Nha Ke Bang Nacionalnom parku u Vijetnamu, a vjeruje se da je najveća otkrivena do danas.

Pećinu je pronašao čovjek po imenu Ho-Khanh 1991. godine, ali su se lokalni stanovnici bojali da je istraže zbog zvuka ‘zviždanja’ koji je dolazio iz podzemne rijeke. Međutim, kada je skupina britanskih naučnika iz British Cave Research Association, na čelu sa Howardom Limbertom, provela istraživanje 2009. godine u Phong Nha Ke Bang-u, utvrdili su da je ova pećina ne samo nevjerovatno fascinantna, već i najveća na svijetu.

Hang Son Doong

Najveća komora u Son Doongu je više od pet kilometara dugačka, 200 metara visoka i 150 metara širioka. S tim dimenzijama, Sin Doong je oduzeo titulu Deer Cave u Maleziji, do sada najvećoj pećini na svijetu.

U ovu pećinu bi sasvmim komotno moglo stati predgrađe površine 800 metara kvadratnih, sa zgradama visokim 40 spratova. A u samoj pećini, nalazi se i džungla. Ova malena džungla, nazvana “Vrt Edam”, formirana je ispod urušenog krova pećine, što je omogućilo svjetlu i vegetaciji da prodru do dubina špilje. Ovo je vjerovatno jedina prašuma u pećini na svijetu.

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,