Hobbiton, Novi Zeland

Nekada sasvim obična farma na Novom Zelandu, ova padina je postala svjetska atrakcija nakon što je izabrana za ‘ulogu’ u serijalu filmova Lord of the Rings i The Hobbit.

Prirodna obličja su nesumnjivo razlog zašto su Jackson i njegovi producenti izabrali baš ovu lokaciju za Shire, naravno, pored činjenice da se nalazi na Novom Zelandu na kojem je iskorišteno čak 150 različitih lokacija za snimanje trilogije Gospodar prstenova.

Hobbiton-1

Ova lokacija je još uvijek aktivna farma ovaca, samo što je sada obilazi daleko više ljudi nego prije. Većina kućica u rupama su ograđene, a jedna je posebno dizajnirana za posjetitelje kojima je dozvoljeno da na trenutak zavire u fiktivni dom hobita. Pored toga, posjetitelji mogu svratiti i u “Green Dragon” (ugostiteljski objekt), te popiti piće u pubu iz starog svijeta.

Ako se nekada nađete na Novom Zelandu i odlučite posjetiti Hobbiton, turistima se savjetuje da se ne oslanjaju na znakove na putu (jer ih uglavnom i nema). Umjesto toga preporučuje se korištenje Google mapa, GPS-a, ili jednostavnije – svratite do grada Matamata i sjedite u jedan od autobusa koji voze direktno do Hobbitona.

Hobbiton-2

Hobbiton-3

Hobbiton-4

Hobbiton-5

Hobbiton-6

Hobbiton-7

Hobbiton-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: