Istraživanje: Šta se sve nalazi u mlijeku?

Uz pomoć inovativnih i vrlo osjetljivih metoda ispitivanja, Španjolsko-Marokanski naučnici su ustanovili da bi moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta u samo jednoj čaši mlijeka.

Dok neki naučnici kažu da ove količine nisu dovoljne da utječu na ljude, mnogi od dodataka se ipak pohranjuju u naša tijela, i nakon dužeg perioda i čestog konzumiranja mlijeka mogu postati problematični.

Naučnici su analizirali 20 uzoraka kravljeg i kozjeg mlijeka koje su kupili u standardnim trgovinskim lancima u Španjolskoj i Maroku. U mlijeki su pronašli pravi mali hemijski koktel sastojaka koji su dodani životinjama prije mužnje ili koji su dospjeli do životinja u toku hranjenja. Neki od kontaminanata koji se nalaze u tragovima uključuju triclosan (anti-gljivični lijek), 17-beta-estradiol (spolni hormon), i florfenicol (antibiotik).

Iako su sve testirane vrste mlijeka sadržavale hemikalije, kravlje mlijeko je najkontaminiranije. To i ne čudi, s obzirom da krave redovno dobivaju antibiotike, hormone rasta i hrane se upitnom genetski modifikovanom hranom. Nažalost, ako kupite mlijeko u trgovini, a pogotovo u nekom većem lancu trgovina, u njemu ćete pronaći ove hemikalije, tvrde naučnici sa  Sveučilišta Jaen u Španjolskoj.

 

Šta se sve nalazi u mlijeku

Prema istraživanjima na Sveučilištu Jaen, ove hemikalije se nalaze u mlijeku (iz trgovina) koje svakodnevno konzumiramo:

Niflumickiselina – protiv upalni analgetik

Mefenamickiselina – analgetik

Ketoprofen – analgetik

Diclofenac – analgetik

Fenilalanin – analgetik

Florfenicol – antibiotik

Estron – prirodni hormon

17-beta-estradiol – spolni hormon

17a – ethynilestradiol – steroidni hormon

Naproksen – analgetik

Fluniksin – analgetik

Pyrimethamine – lijek protiv malarije

Diklofenak – analgetik

Triclosan – anti-gljivični lijek

Ako redovno pijete mlijeko, naučnici sa Sveučilištu Jaen savjetuju da ga ne kupujete u standardnim trgovinama, već da se malo potrudite, raspitate i potražite organsko mlijeko.

Organska mlijeko je superiorno u odnosu na konvencionalno, jer krave nisu na antibioticima, hormonima rasta i genetski modihikovanoj ishrani. Druga opcija je da stupite u kontakt sa farmerima kojim vjerujete, i kupujete mlijeko direktno od njih.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...