Kad fikcija postane stvarnost: Predstavljamo Aerofexovo Leteće Vozilo

Ova letjelica, koja najviše nalikuje onoj iz naučno-fantastičnog filma Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, je unaprijeđeni dizajn prototipa iz 1960. godine koji je napušten i zaboravljen zbog problema stabilnosti i čestog prevrtanja.

Aerofex, kompanija iz Kalifornije je riješila ovaj problem tako što je instalirala dvije kontrolne tačke na nivou koljena koje omogućuju vozilu da se prilagodi ljudskom ‘naginjanju’ i na taj način održi ravnotežu.

Ovakve intuitivne kontrole bi mogle omogućiti doktorima da posjete svoje pacijente u ruralnim predjelima do kojih još uvijek nema ceste, ili omogućiti graničnoj policiji da patrolira na nepristupačnom terenu – i sve to bez ikakve pilotske obuke. Vozilom se upravlja potpuno mehanički, bez dodatne elektronike, a kamoli komplikovane umjetne inteligencije.

Aerofex ne namjeravate odmah razviti komercijalnu verziju za širu upotrebu. Umjesto toga, zrakoplovne kompanije vide ovo vozilo kao testnu platformu za nove bespilotne ‘mazge’ – vozila koja će prenositi teške terete, raditi u poljoprivrednim područjima  ili brzo dostaviti zalihe spasilačkim ekipama na neravnom terenu.

“Manje su učinkoviti od helikoptera koji ima prednost zbog većih promjera rotora,” objasnio je De Roche, osnivač Aerofex-a. “S druge strane imaju jedinstvene prednosti kod leta između stabala, blizu zidova i ispod mostova.”

Kompanija Aerofex planira da leti i sa drugom verzijom svog vozila u Oktobru, a također priprema i bespilotnu testnu verziju koja bi mogla doživjeti svoj prvi let do kraja 2013. godine.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...