Krvavi vodopad: prirodna vremenska kapsula

Krvavi vodopad koji se nalazi u Istočnom Antarktiku je prvi put otkriven 1911. godine, a naučnici su odmah posumnjali da se iza crvene boje kriju alge… Ipak, ispostavilo se da je ova tvrdnja netačna, te da ovaj vodopad krije daleko fascinantniju tajnu – Krvavi vodopad je vremenska kapsula koja sadrži eko sistem koji je opstao u nevjerovatno ekstremnim uslovima života.

Kada je Taylor Glečer nastao prije oko 2 miliona godina, on je jednostavno zamrznuo u vremenu drevnu zajednicu mikroba (17 vrsta) koja je opstala živa do današnjeg dana, dajući nam fascinantni primjer opstanka u najekstrimnijim uslovima.

Krvavi-vodopad-1

Zarobljeni ispod debelog sloja leda, mikrobi su ostali izolirani od vanjskog svijeta u svojoj prirodnoj vremenskoj kapsuli. Oni su se prilagodili životu bez svjetla, bez kisika i sa jako malo toplote, zbog čega ih naučnici danas posmatraju kao suštinu “primordijalne supe/juhe“.

Što se tiče same boje vodopada, ona nema veze ni sa algama, niti sa organizmima koji žive u glečeru. Kada se zaledio, ovaj veliki komad leda je zarobio ispod sebe jezero puno soli i željeza koje daje crvenu boju, a koje već godinama ‘curi’ kroz jednu pukotinu u Taylor Glečeru.

Krvavi-vodopad-4

Krvavi-vodopad-2

Krvavi-vodopad-3

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...