Maijishan pećine: Nevjerovatni kompleks izgrađen na stijeni

Maijishan pećine je naziv kompleksa od 194 pećine koje su uklesane u ivicu stijene Majishan u Tianshui, pokrajina Gansu na sjeverozapadu Kine. Ovaj nevjerovatni arhitektonski poduhvat sadrži preko 7200 budističkih skulptura i više od 1.000 kvadratnih metara ukrašenih raznim zidnim ukrasima.

Smatra se da istorija kompleksa seže do oko 400. godine kad je budizam stigao Kinu iz Indije. U tom periodu je započela tradicija gradnje pećinskih svetišta koja je Putem svile jako brzo stigla do samog centra Kine.

Maijishan-1

Negdje između 420. i 422. godine, monah po imenu Tanhung stigao je na Maijishan planinu kako bi nastavio graditi malu redovničku zajednicu. U roku od nekoliko godina, gradnji se pridružio stariji redovnik, Xuangao, koji je sa sobom doveo još 100 sljedbenika. Vremenom, taj broj se povećao na 300 članova zajednice.

Niko sa sigurnošću ne zna kako je kompleks tačno izgrađen, i kako je organizacija prve zajednica izgledala. Gotovo svi kipovi su napravljeni od gline uz dodatak materijala koji je služio kao vezivo, a samo ih je nekoliko napravljeno od kamena. Gdje i kako su pravljeni, te kako su se dovlačili na stijenu, i dalje ostaje misterija.

Maijishan-1a

Maijishan-2

Maijishan-3

Maijishan-4

Maijishan-5

Maijishan-6

Maijishan-7

Maijishan-8

Maijishan-9

Maijishan-10

Preporučujemo: Nevjerovatni Viseći Hram na Hengshan planini, Kina

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...