Milford Sound: Fjord sa ‘bezbroj’ vodopada, Novi Zeland

Uski zaljev sjeverozaopadno od Dunedina, usječen 20 km u obalu novozelandskog Južnog otoka je za književnika Rudyarda Kiplinga bio ‘osmo svjetsko čudo’ – dom jedinstvenog životinjskog svijeta koji obuhvaća slatkovodne i morske vrste, kao i organizme hladnih, te životinje tropskih voda.

Milford Sound je jedna od onih lokacija na kojima skoro uvijek pada kiša, tačnije, kiša u prosjeku pada svaka dva od tri dana, a godišnji prosjek je oko 6.000 litara kiše na svaki kvadratni metar. Upravo su ovi pljuskovi i odgovorni za prirodni spektakl koji se ovdje može vidjeti – bezbroj divljih potoka koji padaju preko litica visokih i preko 300 metara, istovremeno stvarajući na stotine privremenih vodopada.

Milford-Sound-1

Najveća svjetska populacija crnih koraljnih stabala živi ispod površine Milford Sounda, a oni ujedno spadaju i među najstarije (kontinuirano) žive organizme na svijetu, stare više od 4.000 godina. Sretni posjetitelji ovdje ponekad mogu posmatrati i kitove koji ‘zalutaju’ iz obližnjeg mora, a mnogo češći gosti su delfini, morski lavovi i pingvini (Eudyptes).

Iako se kaže da na Milford Soundu postoji ‘bezbroj’ vodopada, ipak su samo dva stalna. Svi ostali se pojavljuju periodično, u zavisnosti od količine padavina i godišnjeg doba (skoro uvijek je aktivno na stotine različitih vodopada na različitim lokacijama).

Milford-Sound-2

Milford-Sound-3

Milford-Sound-4

Milford-Sound-5

Milford-Sound-6

Milford-Sound-7

Milford-Sound-8

Milford-Sound-9

Milford-Sound-10

Milford-Sound-11

Milford-Sound-12

Milford-Sound-13

Milford-Sound-14

Preporučujemo: Dim koji grmi: Spektakularni Viktorijini vodopadi

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,