Život ispod leda: Neobična stvorenja koja ugodno žive u ledenim vodama

Ledene vode Arktika i Antarktika podržavaju veliku količinu života. Na ovim mjestima, milionima godina život je ostao nepromijenjen, što je omogućilo životinjama koje ih nastanjuju da se prilagode ekstremnom uslovu života – života ispod santi leda.

Određene vrste polarnih riba su prilagodile svoj metabolizam za proizvodnju antifriz molekule zvane glikoprotein, koja sprječava da se njiove tjelesne tekućine zalede. Ova stvorenja koja žive ispod leda su jedan od najboljih primjera prilagođavanja u prirodi, a njihove taktike su im omogućile da nadžive mnoga druga stvorenja na planeti – koja imaju mnogo pogodnije uslove za život.

Ovo su samo neke od njih…

 

Clione , Puž bez školjke

Clione

Clione, puž bez školjke poznat kao morski leptir pliva na dubinama od oko 350m ispod arktičkog i antarktičkog leda. Postoje dvije vrste koje razlikuju u dužini tijela. Sjeverna vrsta živi u hladnijim vodama i veličine je 70-85 mm, dok je veličina južne vrste 12 mm.

Clione može preživjeti jednu godinu bez hrane. Pod takvim ‘izgladnjivanjem’ u laboratoriju dužina puževa se promijenila u prosjeku sa 22,4 na 12 mm.

 

Ledena Amfidpoda (Eusirus holmii)

Eusirus holmii

Amfidpoda znači “duple noge”, a odnosi se na različit dizajn njihovih prednjih nogu u odnosu na stražnje.

Ova vrsta raka, amfidpoda koja se zove Eusirus holmii, živi u dubokom oceanu ispod leda na Aljasci. Mogu narasti i do 4cm, hrane se uglavnom beskičmenjacima, a još nije poznato koliko dugo žive.

 

Channichthyidae (Ledena krokodil riba)

Channichthyidae

Ledene krokodil ribe su jedna od rijetkih vrsta riba koje ne dopuštaju da im se niske temperature uvuku pod kožu. Posjeduju prirodnu antifriz hemikaliju u krvi i tjelesnim tekućinama koje će im omogućiti da prežive smrzavanje hladne vode na Antarktiku.

Trenutno je poznato oko 25 vrsta Ledenih krokodil riba, koje u prosjeku narastu oko 25-75 cm.

 

Ledena riba

Ledena riba

Ova prozirna ledena riba nema crvenih krvnih stanica, a glicerol u krvi joj djeluje kao prirodni antifriz.

S obzirom da je nedavno otkrivena, još uvijek se malo zna o njoj (nakon iscrpnog istraživanja nismo uspjeli pronaći njeno naučno ime, svi je naslovljavaju jednostavno kao Ledena riba. Ukoliko imate više informacija o noj, pošaljite nam mail).

 

Roza dama (Euphausia superba)

Roza dama

Antarktički kril (kril je norveška riječ koja doslovno prevedena znači “hrana kitova”) ili Euphausia Superba igra ključnu ulogu u lancu ishrane Južnog oceana.

Tokom svoje evolucijske istorije, ovi sićušni rakovi su razvili mnoge biološke ritmove koji su usko povezani s velikim sezonskim promjenama u svojoj okolini. Preživili su milione godina klimatskih promjena, a  procjenjuje se da je ukupna biomasa  krilova u oceanima između 100 i 800 tona.

 

Cyanea capillata (meduza „lavlja griva“)

Cyanea capillata

Ova scyphomedusa (riječ scyphomedusa doslovno znači „prava meduza“) je najveća vrsta meduza na svijetu. Živi u hladnim vodama Arktika, sjevernom Atlantiku, i sjevernom Tihom oceanu.

Do sad, najveća pronađena, imala je pipke dužine 37m, dok joj je promjer zvona iznosio 2,29m. Ukoliko vas dotakne svojim pipcima, iako može biti jako bolno, ipak nije smrtonosno.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...