Najjeftiniji lijek protiv glavobolje

Sljedeći put kada vas zaboli glava, pokušajte sa novim preporukama doktora: ostavite lijekove sa strane i jednostvano pijte dosta vode.

Redovno ispijanje vode može smanjiti jačinu glavobolje i migrene, a samim tim i smanjuje potrebu za tabletama.

Naučnici su otkrili da je pijenje oko sedam čaša vode dnevno dovoljno za ublažavanje bolova i poboljšanje kvaliteta života bolesnika koji redovno pate od glavobolje.

Istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu, Holandija, primijetili su još 2005. godine da pacijenti koji piju više vode imaju manje problema.

Vodeći istraživač Dr. Mark Spigt zajedno sa svojim timom tretira više od 100 bolesnika koji redovno pate od glavoolje. Daju im savjete kako da ublaže tegobe, uključujući i smanjenje stresa, poboljšanje sna i izbjegavanje kofeina.

No, polovici pacijenata također su rekli da 3 mjeseca dnevno piju 1,5 litrar vode više nego inače.

Rezultati, objavljeni u žurnalu Family Practice, pokazali su da se polovica koja je pila više vode znatno bolje osjeća.

Istraživači su saopštili: „Sumnjamo da neki pacijenti koji pate od glavobolje mogu imati koristi od pijenja više vode i čini se razumnim preporučiti da pokušate piti više i uvjerite se u pozitivan rezultat.“

Iako ovo može biti vezano za placebo efekat, kako tvrdi Dr. Fayyaz Ahmed iz Migraine Trust-a, istraživaći i dalje preporučuju da unosite dovoljno vode u organizam, jer generalno utiče pozitivno na vaše zdravlje.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,