Rijedak prirodni fenomen: Morska pjena

Stanovnici Cape Towna, jednog od tri glavna grada Južnoafričke Republike, u augustu 2008. godine imali su priliku da iz prve ruke dožive jedan od izuzezno rijetkih prirodnih fenomena koji se nazivaju “morska pjena”.

Pored Cape Towna, stanovnici Yamba (New South Wales) su svjedočili ovom fenomenu u 2007. godini, na obalama Caloundre u Australiji more je izbacilo velike količine pjene u 2008, te na Sunshine Coastu u 2013. godini, a u 2011. more je stvorilo pjenu visoku čak jedan metar na obalama Cleveleysa u Engleskoj.

Morska-pjena-1

Ovaj neobični događaj zbog kojeg ocean dobije izgled šoljice kapućina se dogodi kada se u vodi stvore velike koncentracije otopljene organske tvari koje u more dolaze sa obale ili od izumrlih algi. Snažne struje pomiješaju ove nečistoće sa vodom, stvarajući sitnie mjehuriće koji “udruže snage” i izazovu ovaj rijedak događaj.

U blizini obale, valovi počinju gurati ove sitne mjehuriće prema površini, a oni konačno završe na obali u obliku pjene. Stručnjaci smatraju da vjetar igra veliku ulogu u formiranju ove vrste pjene. Na primjer, ako je brzina veće od šest metara u sekundi, ona se neće formirati. U tom slučaju će se pojaviti na površini vode, ali ne kao jedna cjelina, već u obliku bezbroj sitnih odvojenih komadića pjene.

Morska-pjena-2

Morska-pjena-3

Morska-pjena-4

Morska-pjena-5

Morska-pjena-6

Morska-pjena-7

Morska-pjena-8

Morska-pjena-9

Morska-pjena-10

Morska-pjena-11

Morska-pjena-12

Morska-pjena-13

Preporučujemo: Prekrasan rijedak prizor: Bioluminiscencija u Gippsland jezerima

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...