Tristan da Cunha: Najizoliranija naseljena lokacija na Zemlji

Tristan da Cunha je otok u južnom Atlantskom oceanu koji zvanično pripada Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. On je najudaljeniji naseljeni otok na svijetu, udaljen 2.000 km od najbliže naseljene lokacije, Sveta Helena, 2.400 km od najbliže kontinentalne zemlje (Južna Afrika) i 3.360 km od Južne Amerike.

Iako je Tristan da Cunha otkriven 1506. godine, ostao je nenaseljen sve do kasnih 1700-tih godina kada su ga počeli koristiti američki kitolovci. Za vrijeme Napoleonovog izgnanstva na St Helenu na otok se stacionirala Britanska mornarica, a kada se posada konačno povukla, tri muškarca su ostala, te postala i prvi osnivači novog naselja.

Tristan-da-Cunha-1

Prema službenoj web stranici otoka “rani istraživači su ga ignorisali kao mogući dom zbog gorskih krajolika, nedostatka prirodne luke, nedostatka zemljišta za poljoprivredu i surove klime s jakom kišom i jakim vjetrom u svim godišnjim dobima. Zahtjevao je posebno jake ljude, spremne da žive na margini života, da nasele i da napreduju u najizloiranijoj zajednici na svijetu.”

Otok je otprilike kružnog oblika s prosječnim promjerom od 10 km i ima ukupnu površinu od 78 kvadratnih km, od čega je samo 5 kvadratnih km ravna površina. 40 km obale koja se sastoji od veličanstvenih bazaltnih stijena (neke se uzdižu i do 600 metara) je izloženo olujnom moru koje je i jedan od glavnih izvora hrane za nešto manje od 300 stanovnika Tristan da Cunhe – najizoliranije naseljene lokacije na Zemlji.

Tristan-da-Cunha-2

Tristan-da-Cunha-3

Tristan-da-Cunha-4

Tristan-da-Cunha-5

Tristan-da-Cunha-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,