Bakterija alhemičar pretvara otrovne hemikalije u čisto zlato

Naučnici sa Sveučilišta Michigan State University su otkrili nešto što alhemičari pokušavaju stoljećima: bakteriju koja može pretvoriti otrovne hemikalije u čisto, 24-karatno zlato!

“Alhemija mikroorganizama je ono što trenutno radimo – stvaramo zlato iz nečega što nema nikakve vrijednosti u čvrsti, plemeniti metal koji je vrijedan”, izjavio je Kazem Kashefi, docent mikrobiologije i molekularne genetike.

Zajedno sa Adamom Brownom, profesorom elektronske umjetnosti i Intermedie, pronašao je bakterije otporne na metal, Cupriavidus metallidurans, bakterije koje mogu da rastu i žive na masivnim koncentracijama zlatnog klorida – ili tečnog zlata, otrovnog hemijskog spoja koji se nalazi u prirodi, a koji je gotovo bezvrijedan. Kada su izložene hemikaliji, bakterije je proždiru i probavljaju, ostavljajući iza sebe čisto zlato.

alhemija

Profesori su iskoristiti ovo otkriće za stvaranje umjetničke instalacije pod nazivom ” The Great Work of the Metal Lover “, koji je i nagrađen na ovogodišnjem Prix Ars Electronica.

“Ovo je neo-alhemija. Svaki dio, svaki detalj projekta je spoj moderne mikrobiologije i alhemije”, objasnio je Brown. “Nauka pokušava objasniti fenomenološki svijet. Kao umjetnik, ja pokušavam stvoriti fenomen. Umjetnost ima sposobnost da pomjeri granice nauke.”

Zlato proizvedeno ovom metodom je izuzetno čisto: 99,9 posto čisto zlato. Ali, da li je laboratorijski proizvedeno zlato vrijedno kao prirodno zlato? Kashefi i Brown još uvijek testiraju tržište, iako pretposavljaju da je metoda koju oni koriste u laboratoriji, ista ona koja se koristi i u prirodi.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , , ,