Billboard koji proizvodi pitku vodu od pustinjskog zraka, Peru

Peruanski istraživači surađivali su sa marketinškom agencijom kako bi stvorili krajnje neobičan izvor pitke vode: Billboard (oglasni pano) koji stvara vodu iz čistog zraka.

Dok Billboard i dalje funkcioniše kao i svaki drugi oglasni pano, istraživači sa Univerziteta inženjerstva i tehnologije u Limi su se potrudili da da naprave sistem u kojem billboard ‘hvata’ vlažnost iz zraka, a zatim je kroz sistem filtera obrađuje i pretvara u vodu spremnu za piće.

Rezultati ovog bilboarda su jako fascinantni: za samo jedan dan on može proizvesti čak 96 litara pitke vode – i to u toku ljetne sezone. U Limi, glavnom gradu Perua padne manje od 2,5 cm kiše godišnje prisiljavajući neke stanovnike da piju vodu iz nehigijenskih starih bunara. Projekti poput ovog omogućili su stanovnicima jedan sasvim novi alternativni izvor pitke vode koju mogu dobijati direktno iz zraka.

billboard1

Pano je za samo tri mjeseca proizveo 9.450 litara pitke vode – dovoljno da svaki mjesec podrži stotine peruanskih porodica.

Sama ploča panoa se sastoji od pet uređaja koji pretvaraju vlagu u vodu korištenjem zraka, ugljičnih filtera i kondenzatora. Voda se zatim pohranjuje u pet spremnika koji se nalazi na vrhu strukture. Filtrirana voda teče u cijevi na dnu panoa, te opskrbljuje cijelu jednu zajednicu čistom vodom.

U tri mjeseca otkako je instaliran, ovaj reklamni pano je proizveo 9.450 litara pitke vode!

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,