Ideja za budućnost: Neboderi u obliku meduza koji prečišćavaju zrak i od njega stvaraju pitku vodu

Urđaji za prečišćavanje zraka, kao i uređaji za stvaranje pitke vode od zraka više nisu samo koncepti za budućnost – već i uspješno realizovani projekti.

Ali na pitanje kako bi se dva uređaja mogla kombinovati i kako bi se njihv kapacitet mogao značajno proširiti, kineski dizajneri Hao Tian, Huang Haiyang i Shi Jianwei pokušali su dati odgovor sa svojim projektom predstavljenim na eVolo 2013 Skyscraper Takmičenju.

Njihov ‘PH Conditioner Skyscrapers’ projekat je dobio počasnu nagradu na takmičenju, a zamišljen je kao rješenje za grad Chongqing koji je okružen brdima i koji je jako zagađen industrijskim plinovima. Pored lošeg zraka, u ovom gradu često padaju i kisele kiše koje jednako štete ljudima, životinjama i biljkama.

PH Conditioner Skyscrapers se sastoji od niza objekata u obliku meduza koji lebde iznad grada i koji apsorbiraju zagađenje iz zraka, te kroz niz internih procesa, pretvaraju isti u korisne resurse za grad – kao što je na primjer pitka voda.

meduza2

Dizajneri su zamislili da ove meduze lebde na visini između 200 i 300 metara, gdje je i najbolja pozicija da ‘skupljaju’ otpad iz zraka, te raznim hemijskim procesima neutrališu otrovne supstance i pretvaraju ih u čistu vodu koja bi se kasnije mogla koristiti za piće ili za navodnjavanje. Tokom vremena, zrak u gradu će se postupno poboljšati, a resursi koje neboderi stvore mogu se koristiti za stvaranje bogatijeg i zdravijeg okruženja kroz razvoj vegetacije.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove praktične ideje za udućnost jeste to što bi se ove ‘lebdeće meduze’ mogle vrlo jednostavno poslati i do drugih gradova, kako bi im makar na neko vrijeme pomogle u čišćenju zraka i stvaranja zdravije životne sredine.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,