Najljepši dvorci svijeta: Kasteel de Haar, Nizozemska

Kasteel de Haar je najveći i najposjećeniji dvorac u Nizozemskoj, a nalazi se u neposrednoj blizini Utrechta, udaljenog pola sata vožnje od Amsterdama. De Haar ima sve što očekujete od dvorca: kule, jarke, velike kapije, viseće mostove i prekrasne parkove i vrtove. Bez ikakve sumnje, Kasteel de Haar je jedan od najluksuznijih dvoraca Evrope.

Ovaj gotički bajkoviti dvorac kakav vidimo danas je izgrađen u periodu od 1892. do 1912. godine, a podignut je na ruševinama starog dvorca iz 15. stoljeća.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Kasteel-de-Haar-1

Obnova starog dvorca je započela 1892. pod vodstvom poznatog nizozemskog arhitekta dr. PJH Cuypersa koji je slijedio izvorne konture kako bi napravio što sličniju repliku građevine iz 15. stoljeća. Unutrašnjost je obnovio u luksuznom stilu, uveo struju i dvorište pretvorio u veliku dvoranu. Stari dvorac je nekada bio okružen malim selom koje je 1898. srušeno, a na njegovom mjestu je izgrađen park i mnoštvo vrtova.

Posjeta dvorcu je dozovljena, ali unutrašnjost se može posjetiti samo uz pratnju vodiča, od kojeg ćete saznati mnogo više detalja o istoriji, arhitekturi i unutrašnjosti ovog veličanstvenog dvorca.

Kasteel-de-Haar-2

Kasteel-de-Haar-3

Kasteel-de-Haar-4

Kasteel-de-Haar-5

Kasteel-de-Haar-6

Kasteel-de-Haar-7

Kasteel-de-Haar-8

Kasteel-de-Haar-9

Kasteel-de-Haar-10

Kasteel-de-Haar-11

Kasteel-de-Haar-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...