Pet sastojaka koji se nalaze u kremama protiv bora (i njihova učinkovitost)

Kreme protiv bora nam nude razna obećanja: od borbe potiv slobodnih radikala, pa sve do stimuliranja kože da prirodno proizvodi kolagen, koji će vas magično podmladiti. Prema American Academy of Dermatology, potrošači troše milijarde dolara svake godine na ovakve kreme i losione.

Nažalost, kreme i losioni koji tvrde da smanjuju bore ili usporavaju prerano starenje – jednostavno nisu dokazani uspješnim. Iako su neki aktivni sastojci koji se koriste u ovim proizvodima dokazano sigurni i učinkoviti, trik je pronaći prave sastojke koji se slažu sa vašom kožom, poručuju stručnjaci.

„Na tržišzu postoji previše proizvoda i sastojaka koji obećavaju učinkoitost“, kazala je dr. Elizabeth Hale, dermatolog u New York University Medical Center. “To može biti porazno za pacijente i doktore, teško je znati koji rade, a koji ne.”

 

Sastojci tipične kreme protiv bora i njihova učinkovitost

krema protiv bora

Retinol, koji se nalazi u većini proizvoda protiv bora, je prirodni oblik vitamina A. No, žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti trebaju izbjegavati bilo kakav oblik vitamina A, jer on može povećati rizik porođajnih defekata.

 

1. Alfa-hidroksilne kiseline

Alfa-hidroksilne kiseline, poput mliječne, limunske kiseline i glikolna, prirodni su sastojci koji dolaze iz voća i mliječnih šećera.

“Oni se obično koriste, jer oslobađaju mrtve stanice kože, dopuštajući novim stanicama da rastu”, izjavila je dr. Hale. “One omogućuju dubljem sloju kože da brže dođe na površinu.”

Svaka kiselina ima malo drugačiji efekt. Mliječna kiselina, koja dolazi od kiselog mlijeka, pomaže pri ulanjanju mrtvih stanica kože. Glikolna kiselina, koja dolazi iz šećerne trske, može pomoći tako što smanjuje linije i bore, čineći da koža izgleda glatko i nategnuto.

Ali tu su i nuspojave koje uključuju „peckanje“ i osjetljivost na sunce, pa stručnjaci preporučuju, ako koristite kreme protiv starenja – onda koristite i kreme za sunčanje.

 

2. Peptidi

Peptidi su mali proteini koji pomažu u stimuliranju novih stanica da rastu i pomažu stanicama kože da ozdravi.

“Još uvijek se sudi o tome da li su korisni”, rekala je dr. Ivona Percec, plastični hirurg, specijalista za estetsku hirurgiju i njegu kože na Sveučilištu u Pennsylvaniji. “Mi još uvijek ne znamo koje su biološke prednosti peptida.”

Iako se peptidi nalaze u brojnim proizvodima, stručnjaci još uvijek nisu sigurni koja formula zaista radi. “Briga je ta što su peptidi velike molekule, a ovisno o njihovoj formulaciji i površini kože, oni ne mogu prodrijeti dovoljno duboko kako bi postigli svoj učinak,” dodala je dr. Percec.

 

3. Resveratrol

Resveratrol je spoj biljaka, on se nalazi u crnom vinu, te je također dostupan kao zaseban dodatak. Neki čak tvrde da spoj može spriječiti ili preokrenuti hronične zdravstvene probleme poput dijabetisa ili srčanih oboljenja.

Iako postoje dokazi da vino u umjerenim količinama ima zdravstvene prednosti, pitanje da li resveratrol može imati sličan učinak ostaje nejasno.

Istraživanje provedeno u 2008. godini, objavljeno u časopisu Cell Metabolism, otkrilo je da ovaj sastojak usporava starenje kod miševa. Ali u proučavanju 29 zdravih, sredovječnih žena, koje je objavljeno u Oktobru u istom časopisu, istraživači su otkrili da žene koje su primale 75 miligrama Resveratrola nisu imale nikakve metaboličke prednosti.

“U ovom trenutku, ja bih samo preporučila da povremeno popijete čašu crnog vina,” poručila je dr. Hale

 

4. Antioksidansi

Za antioksidanse se obično tvrdi da pomažu u borbi protiv oštećenja stanica usljed dejstva slobodnih radikala, koji su molekule koje bi mogle ozlijediti stanice, povećati upale, i povećati rizik od raka.

Supstance sa antioksidativnim svojstvima uključuju beta-karoten, likopen, selen, i vitamine A, C i E, prema National Institutes of Health. Ovi i drugi antioksidansi se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, crno vino i neka jela.

Što se tiče zdravstvenih beneficija, “postoje antioksidansi koji su zaista učinkoviti, međutim, formulacija antioksidanasa je kritična”, rekla je dr. Percec. “Vitamini C i E se najčešće koriste, a najviše vremena se provodi upravo na njihovo testiranje.”

Iako neki vitaminski proizvodi mogu tvrditi da su “prirodni”, dr. Percec poručuje da oni zapravo i ne moraju biti učinkoviti.

 

5. Retinol

Retinol, prirodni oblik vitamina A, djeluje tako što smanjuje pojavu bora i pojačava debljinu i elastičnost kože.

“Postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da retinol poboljšava izgled linija i bora,” tvrdi dr. Hale. Ipak, proizvodi puni Retinola mogu izazvati više nuspojava nego pozitivnih efekata. Nuspojave mogu uključivati , toplinu, žarenje i peckanje. “Dok slabije formulacije imaju koristi”, rekla je dr. Percec, “postoje novije formulacije snage koje su podnošljive i učinkovite.”

No, žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti trebaju izbjegavati bilo kakav oblik vitamina A, jer on može povećati rizik porođajnih defekata.

Preporučujemo i: Hrana koja se brine za izgled vaše kože i 5 stvari koje štete zdravoj koži

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...