Šta se dešava u vašem tijelu kada prestanete pušiti

“Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u vaša pluća, nanosite štetu vašem tijelu, vašem licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Peter Selby, klinički direktor programa za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.

Kada prestanete pušiti, gotovo istog trenutka vaše zdravlje se počinje poboljšavati. Iako prestajanje nije jednostavno, ako se možete usredotočiti na ove prednosti, sigurno će vam pomoći da ostavite cigarete.

Promjene koje se dešavaju u tijelu nakon posljednje cigarete:

Nakon 20 minuta: Vaš krvni tlak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratit će se u normalu.

Nakon osam sati: Ugljični monoksid u krvi padne na normalu. Razina kisika se povećava na normalu.

Nakon 24 do 48 sati: Šansa da dobijete srčani udar se smanjuje. Vaši okus i miris su pojačani.

Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.

Nakon dvije sedmice: Vaša cirkulacija se poboljšava, i nastavlja se poboljšavati narednih 10 sedmica.

Nakon dva do tri mjeseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pješačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!

Nakon devet mjeseci do godinu dana : Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su mnogo otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za polovicu, u odnosu na osobe koje još uvijek puše.

Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na nivo koji imaju ljudi koji nikada nisu pušili.

Nakon pet godina: Šanse da obolite od raka pluća se smanjuju za gotovo pola, u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka je također smanjen za pola.

Nakon deset godina: Šanse da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerozne stanice su zamijenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...